Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A klímaváltozás megeszi az ausztriai gleccsereket
Betűméret:             

Szakemberek szerint 10-15 év múlva már nem lesznek gleccserek, csak jégfoltok az Osztrák Alpokban. Gleccserkutatók és hidrológusok jelenleg az ausztriai Salzburgban vizsgálják a gleccsereket. Részletes adatok és mérési eredmények még nem is állnak rendelkezésre, az azonban már egyértelmű, hogy a gleccserek idén is veszítettek tömegükből és méretükből.

Bernhard Zagel, a Salzburgi Egyetem gleccserkutatója leírja ezt a tömegveszteséget:

"Ha ilyen besugárzásunk van, nyolc-kilenc órányi napsütéssel, a gleccser körülbelül tíz centimétert veszít a magasságából. Ez óriási, mert évente tíz centiméter jég veszik el. Ahhoz, hogy ezt pótolni lehessen, tíz méter friss hóra lenne szükség, ami aztán jéggé alakulna".

Zagel szerint az osztrák Tauern-hegységben tavaszig és kora nyárig tartó heves havazás nem sokat tett a gleccserek védelméért. Hangsúlyozta, hogy az olvadás mértéke 3000 méteres magasságban hihetetlen mértékű. A szakember határozottan úgy véli, hogy ez az üvegházhatásnak köszönhető, s mint hozzáteszi, ezeknél a jelenségeknél egyre nehezebb bizonyítani, hogy nem az üvegházhatás az oka.

A 2700 méter magasan fekvő Stubacher Sonnblickkees az elmúlt 25 évben 45 millió köbméter jeget veszített, ami tömegének fele. A kutatók feltételezik, hogy tíz év múlva már nem lesz látható gleccser a területen.

"Feltételezem, hogy tíz év múlva már nem lesz látható gleccser. Lehet, hogy még láthatunk apró jégfoltokat, de az alapján, amit a gleccser geometriájáról tudunk, tulajdonképpen nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy 10-15 év múlva már aligha fogjuk látni" - figyelmeztet az Euronewsnak nyilatkozva Zagel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balaton-parti 71-es főútvonal mentén tömegével pusztulnak el a fecskék a zord körülmények miatt. Beterítették a 71-es számú, a Balaton északi partján elhelyezkedő főútvonalat az Afrikába készülő fecskék tetemei. Ennek oka, hogy az állatok a hirtelen jött drasztikus lehűlés, valamint a rövid idő alatt lehullott,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 13:40 ]
Észak-Macedóniában több mint 85 ezer hektárt semmisítettek meg az erdőtüzek a nyár kezdete óta - jelentette be hétfőn az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus. A szolgálat egyik vészhelyzeti egysége, az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) adataira hivatkozó közleményben...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 14:08 ]
Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. Az intézet jelentése szerint a felszíni átlaghőmérséklet június eleje...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban