Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Nagy bajban a fecskék a hirtelen jött hideg miatt
Betűméret:             

Az esős, hideg idő megállásra kényszerítette a vonulásban lévő fecskéket, ezért több helyen tapasztalható tömeges megjelenésük. Csoportosan próbálnak száraz menedéket keresni és akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, házak falán, párkányokon.

Többen is kérdezték, hogy tudnak-e nekik valahogyan segíteni.

Amit biztosan ne csináljunk:

Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarva vannak, újra és újra kirepülnek az esőben és ezzel egyre több energiát veszítenek.

Ne próbáljuk etetni őket, kenyérrel, magokkal. A fecskék rovarevők! Így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket a ténykedéssel.

Amit tehetünk értük:

Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni.

Ha napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy lapos széles tálkába élő lisztkukacot. Volt már rá példa, hogy ettek is belőle, bár tálból enni más mint repülő rovarra vadászni.

Sajnos sok fecske repült ablaknak, és még többet ütött el autó, mert alacsonyan repkedtek az út felett és legyengülve ültek az utak mellett.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján és a Facebook oldalán is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fecskék számára különösen kedvezőtlen a hideg, esős és szeles idő, ugyanis ilyenkor a táplálékukat jelentő repülő rovarok „eltűnnek”, a madarak pedig legyengülnek.

Az MME arra is kitért, hogy a madarak számára segítséget jelenthet a garázs vagy más melléképületek megnyitása. A fecskék így melegben lesznek, és át tudják vészelni a hideg időt – fogalmaztak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Észak-Macedóniában több mint 85 ezer hektárt semmisítettek meg az erdőtüzek a nyár kezdete óta - jelentette be hétfőn az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus. A szolgálat egyik vészhelyzeti egysége, az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) adataira hivatkozó közleményben...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 14:08 ]
Szakemberek szerint 10-15 év múlva már nem lesznek gleccserek, csak jégfoltok az Osztrák Alpokban. Gleccserkutatók és hidrológusok jelenleg az ausztriai Salzburgban vizsgálják a gleccsereket. Részletes adatok és mérési eredmények még nem is állnak rendelkezésre, az azonban már egyértelmű, hogy a gleccserek idén is...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 18:22 ]
Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. Az intézet jelentése szerint a felszíni átlaghőmérséklet június eleje...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban