Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Hét áldozata van a portugáliai erdőtüzeknek
Betűméret:             

Miközben Közép-Európa az áradásokkal küzd, a délnyugati Portugália hétfőn arra kérte az EU-t, hogy küldjön több tűzoltó repülőgépet, mivel legalább 15 tűzvész tombolt az ország középső és északi régióiban – ezek közül egy már az Albergaria-a-Velha város külterületén éget le házakat.

Heten meghaltak, ötvenen megsérültek a portugáliai hőségben és szeles időben fellángoló erdőtüzekben. Kedden három tűzoltó, két nő és egy férfi vesztette életét, amikor a tűzoltóautójuk lángba borult.

Országszerte 54 erdőtűz pusztít, főként az ország északi részén. Franciaország, Olaszország és Spanyolország egy EU-s együttműködés keretében nyolc, vízzel oltani képes repülőgépet küldött, írja a FoNet.

A legsúlyosabb a Portótól délre fekvő Nelas és Aveiro környékén volt a helyzet, a három tűzoltó is itt égett benn az autóban.

A tüzek miatt két vasútvonalat és több autópályát lezártak, köztük a Lisszabon és Porto közötti autópálya egy részét is.

A portugál kormány az elmúlt években megduplázta a tűzoltásra szánt költségvetést, miután 2017-ban 64 ember halt meg erdőtüzekben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Észak-Macedóniában több mint 85 ezer hektárt semmisítettek meg az erdőtüzek a nyár kezdete óta - jelentette be hétfőn az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus. A szolgálat egyik vészhelyzeti egysége, az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) adataira hivatkozó közleményben...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 14:08 ]
Szakemberek szerint 10-15 év múlva már nem lesznek gleccserek, csak jégfoltok az Osztrák Alpokban. Gleccserkutatók és hidrológusok jelenleg az ausztriai Salzburgban vizsgálják a gleccsereket. Részletes adatok és mérési eredmények még nem is állnak rendelkezésre, az azonban már egyértelmű, hogy a gleccserek idén is...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 18:22 ]
Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. Az intézet jelentése szerint a felszíni átlaghőmérséklet június eleje...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban