Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Invazív trópusi növény jelent meg a Palicsi-tavon
Betűméret:             

A Palicsi-tó egy részét Brazília mocsaraira jellemző vízisaláta, vagyis úszó kagylótutaj borítja újabban, mely bár látványos üdezöld szőnyeget képez a vízfelszínen, de komoly fenyegetést jelent az ökoszisztémára.

Hulló István biológus fotókon örökítette meg a jelenséget, amely felhívja a figyelmet a vízisaláta gyors terjedésére. Az úszó kagylótutaj veszélyes invazív faj, amely a trópusi régiókban már jelentős károkat okozott. A növény alatt teljes a sötétség, ugyanis a vízfelszínt szinte teljesen befedi, elzárva a napfényt, ami az algák pusztulásához és az oxigéntermelés megszűnéséhez vezet.

„Kárókatonák, búvármadarak, gémek és sirályok ezrei, a víz felszínét pedig Brazilia mocsaraira jellemző vízisaláta (hivatalos nevén úszó kagylótutaj Pistia stratoites) üdezöld szőnyege boritja. Pistia, de becézhetjük lazán Pistinek is, bizony jól feltalálta magát az egyre forrósodó hangulatban, ugyanis rövid idő alatt elterjedt a világ összes trópusi területén és mint veszélyes invazív faj óriási pusztítást okoz az őshonos élővilágban” – írja Hulló István Facebook oldalán.

Az úszó kagylótutaj, amely a kontyvirágfélék családjába tartozik, eredetileg Dél-Amerikából származik, de mára világszerte elterjedt a trópusi övezetekben. A vízfelszínen lebegő évelő növény termése zöldes színű, amely idővel barnává válik. Számos országban (Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland) invazív fajként tartják számon.

A növény a lassú folyású vagy az állóvizeket kedveli, ahol a vízhőmérséklet 22–30 °C között mozog. Bár ideiglenesen elviseli a hűvösebb, 15 °C-os hőmérsékletet is, leginkább melegebb környezetben növekszik. A kerti tavakban és akváriumokban is népszerű dísznövényként tartják számon.

A jelenséggel kapcsolatban a Vajdasági RTV megkereste a Palicsi-tó karbantartóját a Palics–Ludas Közvállalatot, ahol nem zárkóztak el az eset kommentálásától, ám azt a későbbiekre igérték, miután megkapják a Vajdasági Természetvédelmi Intézet szakmai jelentését. Az intézet szakemberei a napokban végeztek terepszemlét a helyszínen, szakmai jelentésük várhatóan a hónap végéig elkészül, amiről tájékoztatva lesz a nyilvánosság – ígérik a Palics–Ludas Közvállalat illetékesei.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lakosonként átlagosan mintegy 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett az Európai Unióban 2022 során, öt kilogrammal több, mint a 2020-ban közzétett első ilyen témájú jelentésben rögzítettekhez képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken. Az uniós hivatal jelentése szerint 2022-ben...
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 22:17 ]
Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot. A Helene hurrikán helyi idő szerint az esti órákban 200 kilométeres óránkénti sebességű...
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 6:34 ]
Az újvidéki városi környezetvédelmi igazgatóság közölte azoknak a nyerteseknek a nevét, akik a legtöbb műanyag palack újrahasznosítását segítették elő azzal, hogy elvitték azokat a visszaváltó automatákhoz. Újvidéken a város több pontján helyeztek ki visszaváltó automatákat: a Belgrád rakparton, a Szabadság...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban