Gazdaság
Holnap lép életbe a Szerbia és Kína közötti szabadkereskedelmi egyezmény
Betűméret:             

Holnaptól, július 1-jétől lép életbe a Szerbia és Kína között tavaly októberben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény.

A megállapodás több mint 20 ezer terméket ölel fel és lehetővé teszi a szerbiai termelők számára a kivitelt az 1,4 milliárd lakosú piacra, ami a közgazdászok előrejelzései szerint növeli az országba irányuló exportot, és bevonja a helyi vállalatokat a kínai globális ellátási láncokba.

A 10.412 szerbiai termékre (vámpozícióra) és 8.930 kínai termékre kiterjedő megállapodást 2023 októberében írta alá Pekingben Szerbia és Kína kereskedelmi minisztere, Tomislav Momirović és Wang Wentao a két ország elnökének jelenlétében.

Július 1-jétől vám nélkül szállítható Szerbiából Kínába a friss gyümölcs és zöldségféle, gyógyszeripari, továbbá vegyi- és gépipari termékek. A kedvezményekre jogosult vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy minden egyes, kivitelre szánt termék értékének legalább 50 százalékát Szerbiában állították elő.

Szerbia várakozásai szerint a megállapodás várhatóan elősegíti a kereskedelmi egyensúly megteremtését, vagyis a fennálló külkereskedelmi hiány csökkentését és az export importtal való fedezettségének növelését, továbbá a beruházások és a termelés bővülését.

Kína Szerbia egyik legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb befektető a szerb gazdaságban. A befektetések összege 2014 és 2023 között több mint 5,5 milliárd eurót tett ki, ami a jelzett időszakban az összes befektetés 17,5 százalékát tette ki.

A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint a Szerbiából Kínába exportált terméke listáján vezető helyen a rézércek és -koncentrátumok, katódok, a feldolgozott bükkfa, a fagyasztott marhahús és motorok szerepeltek.

A Szerbiában irányuló kínai termékek listáján kazánok, okostelefonok, hordozható gépek, klímaberendezések és színes fémlemezek szerepeltek

Szerbiában 1560 kínai többségi tőkével rendelkező cég működik, ezekben mintegy 20.600 dolgozót foglalkoztatnak, a tavalyi szerbiai külföldi befektetések közel harmada Kínából származott.

Európában Szerbián kívül csak Svájcnak és Grúziának van ilyen szabadkereskedelmi megállapodása Kínával.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát autópályákon ismét bevezetik a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között - tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra. A szezonális...
2024. JÚLIUS 1.
[ 17:31 ]
Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé. A megállapodást 2023 októberében írták alá, és 10.412 szerb, valamint 8930 kínai terméket érint. Ezek 60 százaléka hétfőtől vámmentessé vált, míg a fennmaradó...
2024. JÚLIUS 1.
[ 13:54 ]
Európai uniós cégek potenciálisan több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombaton kezdődött kétnapos beruházási konferencián Kairóban. A több mint húsz újabb megállapodás, illetve szándéknyilatkozat...
2024. JÚNIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban