Gazdaság
Életbe lépett a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás
Betűméret:             

Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé.

A megállapodást 2023 októberében írták alá, és 10.412 szerb, valamint 8930 kínai terméket érint. Ezek 60 százaléka hétfőtől vámmentessé vált, míg a fennmaradó termékekre a következő tíz év során fokozatosan törlik el a vámot.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint, amelyet az MTI idéz, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom tavaly 6,09 milliárd dollárt tett ki, ebből viszont a szerbiai export mindössze 1,23 milliárd dollár volt. Belgrád azt várja a megállapodástól, hogy jelentősen megnő a Kínába irányuló kivitel.

Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter szerint ez óriási lehetőség a szerbiai termelőknek, hiszen a megállapodás főleg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket érinti. Eddig Szerbia a leginkább rezet exportált Kínába, a piac azonban most megnyílik egyebek mellett az alma, az aszalt szilva, a csonthéjasok és a bor előtt is.

A hivatalos adatok szerint 2016 óta Kínából mintegy 5,3 milliárd euró közvetlen befektetés érkezett Szerbiába. A Szerbiában bejegyzett mintegy 1614 kínai vállalat több mint húszezer embert foglalkoztat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát autópályákon ismét bevezetik a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között - tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra. A szezonális...
2024. JÚLIUS 1.
[ 17:31 ]
Holnaptól, július 1-jétől lép életbe a Szerbia és Kína között tavaly októberben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodás több mint 20 ezer terméket ölel fel és lehetővé teszi a szerbiai termelők számára a kivitelt az 1,4 milliárd lakosú piacra, ami a közgazdászok előrejelzései szerint növeli az...
2024. JÚNIUS 30.
[ 16:30 ]
Európai uniós cégek potenciálisan több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombaton kezdődött kétnapos beruházási konferencián Kairóban. A több mint húsz újabb megállapodás, illetve szándéknyilatkozat...
2024. JÚNIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban