Gazdaság
Az EU további 1,2 milliárd eurós beruházási csomagot jelentett be a nyugat-balkáni országok számára
Betűméret:             

Az Európai Bizottság újabb 1,2 milliárd eurónyi beruházást mozgósít a nyugat-balkáni országok számára, az uniós forrás a vízellátás és szennyvízkezelés, a vasúti közlekedés, az innováció fejlesztését, valamint a régió kis- és középvállalkozásainak zöldítését célozza.

A beruházásokat az Európai Unió a nyugat-balkáni partnerekkel és a nemzetközi pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben hajtja végre - közölte a brüsszeli bizottság kedden.

A csomag 300 millió euró uniós támogatást tartalmaz az úgynevezett előcsatlakozási támogatási eszközből (IPA III), további kétoldalú hozzájárulásokat az EU-tagállamok és Norvégia részéről, kölcsönöket nemzetközi finanszírozási intézményektől és hozzájárulásokat a nyugat-balkáni gazdaságoktól. Az új kiemelt beruházások egyik prioritása a vízellátási és szennyvízelvezetési infrastruktúra rekonstrukciója és helyreállítása Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában.

Az uniós forrásokból támogatják a X. közlekedési folyosó vasúti infrastruktúrájának fejlesztését, továbbá a Belgrád és Velika Plana közötti vasúti szakasz nagysebességű összeköttetésének megvalósítását.

Az EU 2020 októberében elfogadott, a Nyugat-Balkánra vonatkozó gazdasági és beruházási tervének célja a hosszú távú fellendülés ösztönzése, a zöld és digitális átállás felgyorsítása, valamint a regionális együttműködés és az EU-val való konvergencia előmozdítása a térségben. A program a hétéves időszak alatt mintegy 30 milliárd euró összegű beruházást mozgósít, amelyből 9 milliárd euró uniós előcsatlakozási támogatás.

Az EU eddig hat programot hagyott jóvá a gazdasági és beruházási terv keretében, ezek 17,5 milliárd euró összegű beruházást mozgósítanak, ezen belül 5,4 milliárd euró uniós támogatást, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé. A megállapodást 2023 októberében írták alá, és 10.412 szerb, valamint 8930 kínai terméket érint. Ezek 60 százaléka hétfőtől vámmentessé vált, míg a fennmaradó...
2024. JÚLIUS 1.
[ 13:54 ]
Holnaptól, július 1-jétől lép életbe a Szerbia és Kína között tavaly októberben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodás több mint 20 ezer terméket ölel fel és lehetővé teszi a szerbiai termelők számára a kivitelt az 1,4 milliárd lakosú piacra, ami a közgazdászok előrejelzései szerint növeli az...
2024. JÚNIUS 30.
[ 16:30 ]
Európai uniós cégek potenciálisan több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombaton kezdődött kétnapos beruházási konferencián Kairóban. A több mint húsz újabb megállapodás, illetve szándéknyilatkozat...
2024. JÚNIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban