Gazdaság
Mérgező anyagok miatt Svájc kivonja a forgalomból a szerbiai kukoricalisztet
Betűméret:             

Svájc kivonja a forgalomból a Szerbiából származó sárga és fehér kukoricalisztet, mert a fumonizin mikotoxin szintje átlépi a megengedett értékeket, jelentette be az RASFF, vagyis az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer.

Az RASFF honlapja szerint ennek a mikotoxinnak a megengedett mennyisége 1000 µg/kg, vagyis ezer mikrogramm kilogrammonként.

Az idén március 12-én vett lisztmintában a megengedettnél nagyobb mennyiségben mutatták ki a fumonizin mikotoxint: a fehér lisztben 1388 µg/kg, a sárgában pedig 1585 µg/kg, tehát a megengedettnél 38 és 58 százalékkal nagyobb mértékben, közölte az RASFF.

A termék használatának kockázatát „potenciálisan komolynak” minősítették, és visszahívták a terméket.

De mi is az a fumonizin?

A fumonizinek a fuzárium nemzetségbe tartozó penészgombák által szintetizált mikotoxinok csoportjába tartoznak. Leggyakrabban a kukoricában és a kukoricatermékekben, az árpában, a búzában és a zabban találhatóak meg, közölte a szabadkai közegészségügyi intézet.

Az embereknél a mérgező anyag nyelőcsődaganatot okozhat. Mivel ez a vegyület toxikus és rákkeltő hatású, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként tartja számon.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé. A megállapodást 2023 októberében írták alá, és 10.412 szerb, valamint 8930 kínai terméket érint. Ezek 60 százaléka hétfőtől vámmentessé vált, míg a fennmaradó...
2024. JÚLIUS 1.
[ 13:54 ]
Holnaptól, július 1-jétől lép életbe a Szerbia és Kína között tavaly októberben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodás több mint 20 ezer terméket ölel fel és lehetővé teszi a szerbiai termelők számára a kivitelt az 1,4 milliárd lakosú piacra, ami a közgazdászok előrejelzései szerint növeli az...
2024. JÚNIUS 30.
[ 16:30 ]
Európai uniós cégek potenciálisan több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombaton kezdődött kétnapos beruházási konferencián Kairóban. A több mint húsz újabb megállapodás, illetve szándéknyilatkozat...
2024. JÚNIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban