Gazdaság
Sztrájkba lép a Boeing több mint harmincezer dolgozója
Betűméret:             

Határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek az amerikai repülőgépgyártó dolgozói, miután az érintetteket képviselő szakszervezet nem tudott megállapodni a vállalattal a béremelés mértékéről.

A Boeingnél dolgozó szakszervezeti tagok nagy többséggel elutasították a vállalat négyéves szerződésajánlatát, így 16 év után először sztrájkba lépnek. A Gépészek Nemzetközi Szövetsége (IAM) szerint mintegy 33 ezer munkavállaló kezd sztrájkot pénteken.

A CNN hírportál írása szerint a sztrájk várhatóan leállítja a kereskedelmi repülőgépek gyártását, ami jelentős hatással lehet az amerikai gazdaságra és a Boeing beszállítói hálózatára.

A javasolt megállapodás 25 százalékos béremelést kínált, és növelte a munkahelyi biztonságot, de a szakszervezeti tagok 95 százaléka mégis elutasította azt. A Boeing hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, de a sztrájk elkerülése valószínűtlen, mivel a dolgozók elégedetlenek a cég hosszú távú politikáival.

A Boeing jelentős gazdasági szereplő, 150 ezer alkalmazottal és 79 milliárd dolláros éves hozzájárulással az amerikai gazdasághoz. Az elmúlt években azonban számos botrány és probléma sújtotta a céget, beleértve a 737 Max repülőgéptípussal történt baleseteket és minőségi hiányosságokat. A cég pénzügyi helyzete is gyengült, részvényei jelentős értékcsökkenést szenvedtek el, emlékeztet az index.hu.

A sztrájk ugyan nem érinti a már üzemelő repülőgépeket, de késleltetheti az új gépek szállítását, ami tovább súlyosbíthatja a Boeing pénzügyi helyzetét. A munkavállalók jobb béreket és munkahelyi feltételeket követelnek, és készek hosszabb ideig is kitartani a sztrájk mellett, ha szükséges.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A második negyedévben országos átlagban 4,68 százalékkal nőttek a lakásárak az egy évvel korábbiakhoz képest - közölte ma a Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ). A régi építésű épületekben a lakások árai 4,41 százalékkal, míg az új építésűekben 5,15 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 14:40 ]
Az aszály által csak a mezőgazdaságban közvetlenül okozott kártétel összegét 130 milliárd dinárra lehet becsülni – jelentette ki hétfőn Petar Veselinović, a kragujevaci Közgazdasági Kar professzora. Hozzátette, a rendkívüli nyári időjárás következményei egyelőre még nem láthatók, de az árak szempontjából nem...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 14:17 ]
Csaknem 70 éve nem emelték Kínában a nyugdíjkorhatárt, 2025-től viszont fokozatosan, 3-5 évvel megemelik a férfiak és a nők nyugdíjba vonulásának határvonalát. Az elkövetkezendő 15 évben néhány havonta mindig egy kicsit emelnek a limiten, amíg végül el nem érik a kitűzött célt. Emellett 2030-tól a munkavállalóknak...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 22:10 ]
Beolvasás folyamatban