Gazdaság
Mesarović-Szijjártó találkozó: 2027-re elkészül a Szerbia és Magyarország közötti új olajvezeték
Betűméret:             

Nagymértékben megnőtt a Szerbián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége. Idén már 5,2 milliárd köbméter érkezett az energiahordozóból a szerb vonalon Magyarországra, ami majdnem akkora mennyiség, mint tavaly egész évben. A két ország új kőolaj- és elektromosáram-vezetékekkel is összeláncolja egymást a következő években.

Szerbia és Magyarország kapcsolatai történelmi csúcson vannak, ezt támasztja alá az is, hogy az év végéig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány a Szerbia és Magyarország közötti új olajvezetékről, amely várhatóan 2027-re készül el – hangzott el az Adrijana Mesarović szerb gazdasági miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közötti mai budapesti tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

Egy új elektromos távvezeték megépítése is előkészítés alatt áll, amely 2028-ra lesz kész, közölték.

Mesarović a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két ország kapcsolatai soha nem voltak ilyen jók, köszönhető mindez Aleksandar Vučić szerb elnöknek és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, akik a kihívásokkal teli időkben mindkét nép javára alakították át az országaikat. „Köszönjük, hogy mint az EU soros elnöki tisztét betöltő ország, Szerbiát az európai közösséghez tartozónak látják, és támogatják teljes jogú EU-tagságát. Meg vagyok győződve arról, hogy elnökségük alatt konkrét eredmények születnek” – mondta Mesarović, és hozzátette, hogy Szerbia és Magyarország továbbra is kötelességének tekinti kapcsolataik ápolását, írja a Euronews.

A szerb gazdasági miniszter egyúttal felkínálta Szerbia segítségét Magyarországnak az árvíz elleni küzdelemben.

Mesarović elmondta, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel való találkozóján az energiabiztonságról is szó esett. „Az energiabiztonság az egyik alap, amelyre a stratégiai együttműködésünket építjük. Az egész világ válsággal küzd, de Magyarország és Szerbia sikeresen reagált és ellenállt a kihívásoknak. Stratégiai partnerségünk rendkívül fontos” – hangsúlyozta Mesarović, aki emlékeztetett arra, hogy 2023-ban a szerb-magyar külkereskedelmi forgalom 3,1 milliárd euró volt, és bejelentette egy közös gazdasági fórum megtartását is október elején. A fórum célja, hogy összekapcsolják a magyar és szerb üzletembereket, és megtalálják az együttműködés módozatait. „Az idei év elejétől a külkereskedelmi forgalom 1,8 milliárd eurót ért el” – tette hozzá Mesarović.

Mint elmondta, a következő időszakban azon fognak dolgozni, hogy csökkentsék a logisztikai és szállítmányozási cégek határon eltöltött idejét a szerb-magyar határátkelőknél. „Fel kell gyorsítanunk a gazdasági együttműködést mindkét ország esetében, ami kihatással lesz a gazdasági kapcsolatokra is” – zárta Mesarović.

Szijjártó: Szerbia a gáztranzit szempontjából „száz százalékban megbízható ország”

Szijjártó Péter kifejtette, hogy elengedhetetlen a stratégiai együttműködés Szerbia és Magyarország gazdasága között. „Együttműködésünknek köszönhetően sikerült biztosítanunk az energiaellátás biztonságát, fontos, hogy stratégiailag összekapcsoljuk a két gazdaságunkat” – mondta Szijjártó.

Hozzátette, Magyarország számára Szerbia a gáztranzit tekintetében „száz százalékban megbízható ország”. „Magyarország egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a Déli Áramlatnak, amelyen keresztül az országot gázzal látjuk el. Magyarországon jelenleg 90 millió köbméter gáz van a tárolóinkban. Ha szükséges, készen állunk nagyobb mennyiségű gázt is tárolni Szerbia számára a téli időszakra” – mondta Szijjártó.

Elmondta, hogy az év végéig elkészül a Szerbia és Magyarország közötti új olajvezeték megvalósíthatósági tanulmánya, amely várhatóan 2027-re lesz kész. Emellett Szijjártó megemlítette, hogy folyamatban van egy új távvezeték építése is, amelyet 2028-ra fejeznek be. Ez azt jelenti, hogy a villamos energia területén is összeforrhat Magyarország és Szerbia. A határon átívelő vezeték megduplázhatja a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását. Ez a vonal 2028-ban készülhet el. Decemberben megkezdi a működést a Szerbiával és Szlovéniával alapított regionális áramtőzsde is, írja a vg.hu.

A Mesarović és Szijjártó közötti kétoldalú találkozón kívül a két ország delegációinak megbeszélése is zajlott, ahol a gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztéséről született megállapodás.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dubravka Đedović Handanović szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter és Christopher Hill amerikai nagykövet megbeszélést folytattak és egyetértettek abban, hogy a Szerbia és az Egyesült Államok kormánya közötti stratégiai együttműködési megállapodás – melyet hamarosan aláírnak Washingtonban – fontos lépést...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 11:32 ]
A második negyedévben országos átlagban 4,68 százalékkal nőttek a lakásárak az egy évvel korábbiakhoz képest - közölte ma a Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ). A régi építésű épületekben a lakások árai 4,41 százalékkal, míg az új építésűekben 5,15 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 14:40 ]
Az aszály által csak a mezőgazdaságban közvetlenül okozott kártétel összegét 130 milliárd dinárra lehet becsülni – jelentette ki hétfőn Petar Veselinović, a kragujevaci Közgazdasági Kar professzora. Hozzátette, a rendkívüli nyári időjárás következményei egyelőre még nem láthatók, de az árak szempontjából nem...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 14:17 ]
Beolvasás folyamatban