Gazdaság
Connect+Grow üzleti konferencia Palicson: Az együttgondolkodás a fejlődés motorja
Betűméret:             

Második alkalommal szervezték meg ma Palicson Connect + Grow üzleti konferenciát a vajdasági magyar vállalkozók részére. A találkozó a Prosperitati Alapítvány által megvalósított, a magyar kormány által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram segítségével felépített vállalkozói közösség további fejlődésének következő lépése.

Fővédnökként Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott beszédet, míg a konferenciát Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke és Tóth Tamás, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének elnöke nyitotta meg.

Potápi Árpád János köszöntőbeszédében kijelentette: a délvidéki magyarság hatalmas utat tette meg két évtized alatt.

„Míg az elmúlt egy évszázadban a magyarságot érintő határon túliság hátránynak számított, addig ezt most előnnyé sikerülhet kovácsolni. Ez az előny nem más, mint a magyar identitás megőrzése, az anyanyelv és a kultúra átadása, megőrzése, és ezáltal nemcsak egy nemzeti kulturális közösségnek válnak a tagjaivá a magyarok, hanem egy olyan közösségnek is, amely a magyar nyelv révén erősítheti a gazdaságokat. A helyzeti előny ebből kifolyólag adott, hiszen legalább nyolc országgal van előnye a magyarságnak a többi nemzetiséggel szemben, mert összeköt bennünket a közös nyelv, a közös kultúra. Mi mindannyian Kárpát–medencei szinten gondolkodunk. Természetesen itt, helyben elsősorban a vajdasági vállalkozók megerősítése, illetve a vajdasági vállalkozók összekapcsolása a cél, amikor viszont ez megtörtént, akkor továbblépve összekötjük őket Erdéllyel, Felvidékkel, Kárpátaljával és a horvátországi térségekkel, illetve Magyarországgal” – emelte ki köszöntőjében Potápi Árpád János.

A találkozó lehetőséget nyújt a vállalkozók közötti kapcsolatteremtésre, mondta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, majd felidézte az első Connect+Grow megtartása óta eltelt egy évet, annak viszontagságait, de a kedvező történésekről is szólt.

„Az elmúlt egy év vonatkozásában mindenféleképpen jó, hogy a vajdasági magyar közösség politikai értelemben továbbra is meghatározó tényezőnek számít, és aktív vállalkozói közösséggel rendelkezik. Mindez szükséges ahhoz, hogy mi, vajdasági magyarok sikeresek tudjunk lenni a szülőföldünkön, boldogulni tudjunk, fejlődni tudjunk, ne kelljen elvándorolni. A magyar vállalkozóknak köszönhetően több száz vagy ezer vajdasági magyarnak biztos a megélhetése” - mutatott rá dr. Pásztor Bálint.

A folytatásban felidézte a világjárvánnyal kezdődő, majd az Oroszország ukrajnai agressziójával folytatódó négy, a gazdasági élet és az üzletelés szempontjából különösen nehéz évet. Szavai szerint aki mindezt túlélte, az igazán életképes.

„Az elmúlt években számos pozitív változásra is sor került: a vállalkozói réteg egymásra talált, továbbá a vállalkozói szféra és a politikum is egymásra talált, hiszen az együttgondolkodás és az együttes fellépés, illetve együttműködés az általános fejlődés motorja. Természetesen mindebben hatalmas szerepe volt a vajdasági gazdaságfejlesztési tervnek, továbbá annak, hogy Pásztor István ötlete nyomán Magyarország Kormánya támogatta ezt az elképzelés rendszert, aminek a Prosperitati Alapítvány és nagyjából 15 ezer sikeres pályázó az eredménye.”

Záróbeszédében köszönetet mondott a vajdasági magyar vállalkozók közösségének, hogy együtt gondolkodva a politikummal, és a helyiekkel, tettek az itthonmaradás érdekében. Gratulált a Prosperitati munkatársainak, és vezetésének, illetve a vajdasági magyar vállalkozók egyesülete elnökének, vezetésének, csapatának ahhoz, hogy Vajdaság legmodernebb rendezvényét hozták létre immár második alkalommal.

A rendezvényen a résztvevők az előadások mellett termékbemutatókon is részt vehetnek. Az üzleti konferencia részletes programját a www.connectandgrow.rs oldalon találhatják az érdeklődők.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dubravka Đedović Handanović szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter és Christopher Hill amerikai nagykövet megbeszélést folytattak és egyetértettek abban, hogy a Szerbia és az Egyesült Államok kormánya közötti stratégiai együttműködési megállapodás – melyet hamarosan aláírnak Washingtonban – fontos lépést...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 11:32 ]
A második negyedévben országos átlagban 4,68 százalékkal nőttek a lakásárak az egy évvel korábbiakhoz képest - közölte ma a Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ). A régi építésű épületekben a lakások árai 4,41 százalékkal, míg az új építésűekben 5,15 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 14:40 ]
Az aszály által csak a mezőgazdaságban közvetlenül okozott kártétel összegét 130 milliárd dinárra lehet becsülni – jelentette ki hétfőn Petar Veselinović, a kragujevaci Közgazdasági Kar professzora. Hozzátette, a rendkívüli nyári időjárás következményei egyelőre még nem láthatók, de az árak szempontjából nem...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 14:17 ]
Beolvasás folyamatban