Gazdaság
December 1-jétől csökkentik a tej megengedett aflatoxin szintjét, a tejtermelők tiltakoznak
Betűméret:             

December 1-jétől az EU-ban megengedett szintre, vagyis az eddigi 0,25-ről 0,05 mikrogrammra kell csökkenteni Szerbiában a tej kilogrammonkénti megengedett aflatoxin-koncentrációját.

A szerbiai tejtermelők viszont azt állítják, megígérték nekik, hogy ez nem fog megtörténni, mert ez nagy csapást jelent a munkájukra.

„A mezőgazdasági minisztériumban október 10-én, csütörtökön megtartott találkozón azt a határozott ígéretet kaptuk, hogy a jelenlegi előírások maradnak érvényben, vagyis a tej alfatoxin-tartalma kilogrammonként 0,25 mikrogramm marad”, közölte a mačvai körzetbe tartozó tejtermelők szövetsége.

Nem ez az első alkalom, hogy bejelentik az aflatoxin megengedett szintjének csökkentését, de ez eddig nem történt meg.

Az aflatoxin témája 2013 óta időről időre megjelenik a közvéleményben, és felmerül a kérdés, hogy mennyire veszélyes az egészségre, illetve hogy csökkenteni kell-e a tejben megengedett mennyiségét.

Tény, hogy az aflatoxin káros az emberek egészségére. Kisebb mennyiségben azonban nem mérgező az emberre, így az aflatoxin jelenléte az élelmiszerekben, mint amilyen a tej, továbbra is megengedett, írja a Danas.

A probléma az, hogy Szerbiában folyamatosan változik a megengedett szintje, így 0,05-ről 0,5 mikrogrammra növelték, ma pedig a 0,25-ös szinten van.

A tejtermelők azonban azt állítják, hogy a csökkentés idén kivitelezhetetlen, mert nagy csapást jelentene az ügyvitelükre.

„Katasztrofális évünk van az aszály miatt, mert éppen ez az, ami az aflatoxint okozza. Mintegy 60 rendkívül meleg napunk volt, amikor a kukorica megsült, és emiatt hatalmas mennyiségű az aflatoxin”, nyilatkozta a Danasnak Goran Vasić, a mačvai körzetbe tartozó tejtermelők szövetségének elnöke.

Vasić hozzátette, hogy igyekeznek a lehető leginkább csökkenteni az afatoxin szintjét, de ebben a helyzetben lehetetlen elérni ezt a szintet.

Szerinte az a baj, hogy a mezőgazdasági minisztérium csökkenteni akarja a határétéket, és az a kifogása, hogy az Európai Unió nyomásgyakorlása miatt teszi ezt.

„Az igazság az, hogy senki sem gyakorol ránk nyomást, hanem valaki szándékosan akarja ezt véghezvinni. Egyértelmű, hogy nem követik eléggé a helyzet alakulását a terepen, és ez egy elhamarkodott döntés. Úgy gondolom, hogy ismét vissza kell állítaniuk a szintet a 0,25 mikrogrammra”, hangsúlyozta Vasić, aki szerint ahelyett, hogy most helyreállítanák az állattenyésztést, megint hátrafelé teszünk egy lépést, és ismét bajban lesznek a termelők.

Violeta Josifova, a növényegészségügyi előírások alkalmazásának szakértője is azt állítja, hogy figyelembe kell venni az ország éghajlatát. Szerinte „nálunk az ehhez hasonló dolgokat gyakran elhamarkodottan és megfelelő mérlegelés nélkül intézik”.

Mint mondta, az aflatoxinnak tényleg van káros hatása, de „senki sem fog belehalni” két pohár tejbe.

Josifova szerint a szerbiai mezőgazdaságnak vannak nagyobb problémái is az aflatoxinnál, mert „semmilyen téren sem tettünk egy lépést sem előre a nyolcvanas évektől mostanáig, de az uniós normákat akarjuk alkalmazni, ahol teljesen más a helyzet”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio (*.*.191.145)
2024. OKTÓBER 16. [ 18:28 ]

A tehéntej fogyasztása felnőtt embernek amúgy sem egészséges.


Dejan Gavrilović, az Efektiva fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa a négy nagy kereskedelmi lánc ellen indított eljárással kapcsolatban azt mondta, hogy talán az infláció sem lenne olyan magas, ha nem lenne olyan nagy a vállalatok étvágya. Gavrilović szerint Szerbiában magasabbak az élelmiszerárak, mint a fejlettebb...
2024. OKTÓBER 16.
[ 10:38 ]
Horvátországban 2025. január 1-jétől a minimálbér 130 euróval bruttó 970 euróra, az átlagbér pedig a kormány mandátumának végéig, 2028-ig 1600 euróra nő - mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök kedden a parlamentben. "A fizetések, a nyugdíjak és a megfizethető lakhatás a kormány prioritásai a következő...
2024. OKTÓBER 15.
[ 16:32 ]
A belgrádi felső ügyészség korrupcióellenes különleges osztálya eljárást indított a konkurencia védelmével foglalkozó köztársasági bizottság megállapításai alapján, és a konkurencia megsértésének kivizsgálását kezdeményezi négy társaság, a Delhaize, a Mercator-S, az Univerexport és a DIS ellen. A vizsgálat...
2024. OKTÓBER 15.
[ 13:49 ]
Beolvasás folyamatban