Gazdaság
Horvátországban 970 euróra nő a bruttó minimálbér januártól
Betűméret:             

Horvátországban 2025. január 1-jétől a minimálbér 130 euróval bruttó 970 euróra, az átlagbér pedig a kormány mandátumának végéig, 2028-ig 1600 euróra nő - mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök kedden a parlamentben.

"A fizetések, a nyugdíjak és a megfizethető lakhatás a kormány prioritásai a következő négy évben" - hangsúlyozta a miniszterelnök, a parlament elé terjesztve a kormány munkájáról szóló éves jelentését.

Jelezte: a minimálbér emeléséről kedden döntött a szűkebb kabinet. "A kormány így akar segíteni azoknak, akiknek a legkevesebb van" - húzta alá, hozzátéve, hogy Horvátországban jelenleg százezer dolgozó kap havonta minimálbért.

Bejelentette: nemsokára nagyobb mértékű nyugdíjkorrekcióról is döntenek.

A kormány további lépéseket is tervez a családok megerősítése és a gyermekes családok támogatása érdekében. Egyebek között hat hónapról egy évre emelik az anyáknak járó szülési szabadság időtartamát, és éves pótlékot vezetnek be - részletezte Plenković.

Jövő év január elsejétől újabb intézkedést is hoznak, 100 százalékkal, 309-ről 618 euróra emelik az újszülöttek után járó egyszeri támogatást - tette hozzá.

A házszabály szerint a kormányfő legfeljebb egy órát beszélhet a parlamentben, a képviselők pedig nem tehetnek fel neki kérdéseket. Csak a frakciók képviselői szólalhatnak fel fejenként 20 percben.

A miniszterelnök a vita után még 20 percben külön is válaszolhat a felvetésekre.

Horvátországban idén áprilisban tartottak parlamenti választásokat, melyeken Andrej Plenkovićot egymást követő harmadik alkalommal választották meg miniszterelnöknek, emlékeztet az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dejan Gavrilović, az Efektiva fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa a négy nagy kereskedelmi lánc ellen indított eljárással kapcsolatban azt mondta, hogy talán az infláció sem lenne olyan magas, ha nem lenne olyan nagy a vállalatok étvágya. Gavrilović szerint Szerbiában magasabbak az élelmiszerárak, mint a fejlettebb...
2024. OKTÓBER 16.
[ 10:38 ]
December 1-jétől az EU-ban megengedett szintre, vagyis az eddigi 0,25-ről 0,05 mikrogrammra kell csökkenteni Szerbiában a tej kilogrammonkénti megengedett aflatoxin-koncentrációját. A szerbiai tejtermelők viszont azt állítják, megígérték nekik, hogy ez nem fog megtörténni, mert ez nagy csapást jelent a munkájukra. „A...
2024. OKTÓBER 15.
[ 16:01 ]
A belgrádi felső ügyészség korrupcióellenes különleges osztálya eljárást indított a konkurencia védelmével foglalkozó köztársasági bizottság megállapításai alapján, és a konkurencia megsértésének kivizsgálását kezdeményezi négy társaság, a Delhaize, a Mercator-S, az Univerexport és a DIS ellen. A vizsgálat...
2024. OKTÓBER 15.
[ 13:49 ]
Beolvasás folyamatban