Gazdaság
Csak az idén 54 millió dinárral károsították meg internetes csalók a szerbiai polgárokat
Betűméret:             

A szerbiai állampolgárokat 54 millió dinárral károsították meg a Facebookon és Instagramon: ráadásul nagyjából mindig ugyanazon séma alapján.

A szerb állampolgárokat az idei év első kilenc hónapjában több mint 54 millió dinárral károsították meg a közösségi médiában, elsősorban a Facebookon és az Instagramon – közölte Jovan Milosavljević, a Szerb Köztársaság Elektronikus Kommunikációs és Postai Szolgáltatások Szabályozási Ügynöksége (RATEL) informatikai biztonsági szolgálatának vezetője a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva.

Milosavljević elmondta, ezek az adatok a Szerb Köztársaság IKT rendszerek biztonsági kockázatainak megelőzésével foglalkozó Nemzeti Központ (CERT) jelentéséből származnak.

Rámutatott, az internetes csalások közül a legelterjedtebb a „phishing”, ami lényegében személyazonosság- és adatlopás. Ez a fajta támadás minden felhasználói típus ellen irányul, legyen szó magánszemélyről vagy vállalatról. „A cél az, hogy bizalmas információkhoz, személyes vagy pénzügyi adatokhoz, hozzáférjenek, és ezzel a polgároktól pénzügyi forrásokat vonjanak el” – mondta Milosavljević. Szerinte a legtöbb adathalász támadás a Facebookon vagy Instagramon keresztül történik, ahol a felhasználók szponzorált hirdetésekre kattintanak, majd az utasításokat követve továbbhaladnak. Az ilyen támadások célja, hogy a felhasználókat megtévesszék, és elhitessék velük, hogy könnyen és gyorsan pénzt kereshetnek, mindössze három kattintással.

„A hiszékeny polgárokat ezután a Telegram vagy WhatsApp csoportokba irányítják, ahol egy ´mentor´ irányítja a négy-öt fős csoportokat, akiket becsaptak, és mindannyiuktól pénzt csalnak ki. A csalás lényege az, hogy kezdetben egy bizonyos összeget befektetnek, és azt ígérik, hogy a következő nap már megtérül. Ezután arra késztetik az áldozatokat, hogy egyre több pénzt fektessenek be, míg végül rá nem jönnek, hogy átverték őket” – magyarázta Milosavljević.

Hangsúlyozta, kétszer is meg kell gondolni a dolgot, és nem szabad megadni az adatainkat, különösen akkor nem, ha a bevétel túl gyorsnak és hihetetlennek tűnik. Szükséges közvetlen kapcsolatba lépni azzal a céggel, amelyik a hirdetést promóciózza, és megkérdezni, hogy valóban így van-e.

„Amint felmerül valamilyen sürgető elem, ahol gyors döntést várnak el, érdemes egy pillanatra megállni, átgondolni, hogy valóban igaz-e, amit állítanak. Tehát a javaslat: háromszor mérjünk, egyszer vágjunk” – emelte ki.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan (*.*.62.248)
2024. OKTÓBER 25. [ 4:49 ]

A z emberek hiszékenységére számolnak és van aki bedöl Ez olyan mint a piramis játék. Nyissunk meg uj számlát ahol nics az összes pénzünk és csak azt a foyoszámla számot adjuk meg ha már megbizhatonak látszik leellenörzés után is.


Október 28-án, hétfőn 13 órától figyelmeztető sztrájkot tartanak a szerbiai kamionsofőrök, közölte ma az őket tömörítő szakszervezet. A békés tiltakozás elsősorban a határátkelőkön okoz majd várhatóan fennakadásokat, hiszen a sztrájk a Batrovci, Gradina, Kelebia és Horgos határátkelőket fogja érinteni. A...
2024. OKTÓBER 23.
[ 13:24 ]
Szerbia gazdasága 2024-ben 3,9%-kal fog növekedni, majd a növekedés 2025-ben 4,1%-ra gyorsul – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett gazdasági előrejelzéséből. A globális gazdaság várhatóan 2024-ben és 2025-ben egyaránt 3,2%-kal fog növekedni, ami megegyezik az áprilisi előrejelzéssel – áll az IMF...
2024. OKTÓBER 22.
[ 19:40 ]
Az összes induló járatot törlik kedden a belgiumi charleroi-i repülőtéren a biztonsági személyzet sztrájkja miatt kedden - jelentette hétfőn a Belga belga hírügynökség. Az ország második legforgalmasabb repülőterének számító Charleroi a döntést azzal indokolta, hogy a munkabeszüntetés miatt nem tudják elvégezni a...
2024. OKTÓBER 22.
[ 7:25 ]
Beolvasás folyamatban