Kárpát-medence
Magyar fejlesztésösztönző képviseleti iroda nyílt Kárpátalján a KMKSZ közreműködésével
Betűméret:             

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) együttműködésével megnyitott fejlesztésösztönző képviseleti iroda lehetővé teszi az európai uniós források bevonását Magyarország közreműködésével, tanácsadásával Ukrajnába, ezen belül pedig hangsúlyosan Kárpátaljára - jelentette ki Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa kedden Beregszászon.

Petri Bernadett - aki egyben a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója - kifejtette: az a cél, hogy minél több európai uniós fejlesztési forráshoz juthassanak az ott élő emberek, valamint a fejlődés útjára kerüljenek, azon maradjanak a háború következményeit elszenvedni kényszerülő gazdasági szereplők.

Az elmúlt két évtizedben Magyarország aktívan dolgozott a közvetlen uniós forráslehívások elérése érdekében, ennek ellenére a lehívás mértéke máig nem érte, sőt meg sem közelítette a lakosságarányos részesedést, és ez igaz a teljes közép-kelet-európai térségre is - közölte Petri Bernadett.

Elmondása szerint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként működő MFOI létrejöttét az indokolta, hogy az európai uniós források megszerzésében szükséges az anyaországi pályázók támogatása és a határon túli magyarság megsegítése is. "Ez remek lehetőséget biztosít a magyar-magyar együttműködések keretében projektek felépítésére és forrásszerzésre" - fogalmazott a miniszteri biztos.

Petri Bernadett azt is elmondta: bízik abban, hogy Juhász Edina irodavezetővel együttműködve rövid idő alatt sikerül felmérni a helyi gazdasági és társadalmi szereplők igényeit és fejlődési lehetőségeit, és "minél több forrást sikerül majd elhozni az itt élők számára". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar gazdaságot erősíti a Kárpát-medencei Magyarországon kívüli vállalkozói réteg - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Mezőkövesden a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók IX. Találkozóján. Mint mondta, a vállalkozásokba befektetett források, támogatások...
2024. JÚNIUS 28.
[ 11:25 ]
Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyar közösség bizalmának köszönhetően az utóbbi 20 év legjobb választási eredményét érte el június 9-én, most az a legfontosabb, hogy a maratoni választási év második felében is meg tudja ismételni ezt az eredményt. Az RMDSZ elnöke a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 12:46 ]
Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében – közölte Potápi...
2024. JÚNIUS 25.
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban