Kárpát-medence
Potápi Árpád János: Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében
Betűméret:             

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást 2024 márciusában. A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt.

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeinek megvalósítására. A pályázat keretösszege 2 milliárd Ft volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum 2 millió Ft.

A támogatható célok között szerepelt többek között az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés támogatása, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozásának támogatása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, támogatása, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok támogatása, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok támogatása.

A felhívásra 2161 darab pályázat érkezett, amelyből összesen 1922 nyert támogatást. A nyertes pályázatok száma régiónként: Erdély – 1 028, Felvidék – 453, Vajdaság – 218, Kárpátalja – 164, Horvátország – 41, Szlovénia – 18.

A támogatást nyert projektek között szerepel például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség programjainak megvalósítása, a 14. Brassói Magyar Napok szervezésének támogatása, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabusz programja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működésének támogatása, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása, a kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület eszközbeszerzésének támogatása és számos más projekt.

Potápi Árpád János kiemelte: a pályázattal támogatott mintegy 2000 cél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sport területéig. Hozzátette: a külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek segítésén keresztül a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar gazdaságot erősíti a Kárpát-medencei Magyarországon kívüli vállalkozói réteg - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Mezőkövesden a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók IX. Találkozóján. Mint mondta, a vállalkozásokba befektetett források, támogatások...
2024. JÚNIUS 28.
[ 11:25 ]
Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyar közösség bizalmának köszönhetően az utóbbi 20 év legjobb választási eredményét érte el június 9-én, most az a legfontosabb, hogy a maratoni választási év második felében is meg tudja ismételni ezt az eredményt. Az RMDSZ elnöke a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 12:46 ]
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) együttműködésével megnyitott fejlesztésösztönző képviseleti iroda lehetővé teszi az európai uniós források bevonását Magyarország közreműködésével, tanácsadásával Ukrajnába, ezen belül pedig hangsúlyosan Kárpátaljára - jelentette ki Petri Bernadett, a...
2024. JÚNIUS 25.
[ 16:50 ]
Beolvasás folyamatban