Kárpát-medence
Közösségi adakozással hoz létre jazzklubot a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál
Betűméret:             

Közösségi adakozással hoz létre jazzklubot az erdélyi városban a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál, melynek hétvégén zajló idei versenyprogramjába 39 ország 246 zenekara nevezett be - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A kolozsvári központi parkban, a Sétatéren július 5-7. között tartandó versenyprogramra ingyenes a belépés, de adományozni is lehet a szervezők által létrehozott alapba, melyből zenei projekteket támogatnak. Az idén összegyűlt pénzt a város egyik régi mozijának, a két világháború között alapított Edison mozinak a jazzklubbá alakítására fordítják. Ez lenne az erdélyi város első, kifejezetten jazzkoncertek tartására létrehozott koncerttere.

Kelet-Európa legnagyobb jazz-zenei versenyprogramjára rekordszámú, 246 együttes nevezett be idén 39 országból

- írták közleményükben a szervezők. A legjobb 13 zenekar produkcióit a hétvégén hallgathatja meg a közönség a Sétatéren.

A jazzklub létrehozását 30 lejes (kb. 710 dináros) támogatói jegy megváltásával lehet segíteni, ez a helyszínen és a jegyértékesítési portálokon is megvásárolható.

Alin Vaida, a Jazz in the Park fesztivál alapítója emlékeztetett arra, hogy 2015-ben vezették be a támogatói jegyet, az összegyűlt pénzből pedig zenészeknek biztosítottak ösztöndíjat, zenekarok turnéit, helyi projekteket, rászoruló művészeket támogattak. 2020-ig mintegy 100 ezer euró gyűlt össze, melyből 30 projektet finanszíroztak.

Hangsúlyozta: az általa vezetett és a fesztivált is szervező Fapte Egyesület "a szárnya alá vette" az egykori belvárosi mozi épületét, ezt felújítják és helyi, valamint meghívott jazz-zenészeknek biztosítanak fellépési teret. Vajda a projektet a fesztivál legmerészebb kezdeményezésének nevezte, mely egyaránt szolgálja az épület újjáélesztését és a kulturális fejlődést. A jazzklubot egykori elnevezésére és a fonográf feltalálójára való tekintettel Edisonnak hívják majd.

A Jazz in the Park hétvégén zajló versenyprogramja után augusztus 30. és szeptember 1. között magát a fesztivált is megtartják a Hója-erdő melletti skanzenben. Részletek a fesztivál honlapján (jazzinthepark.ro) találhatók.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyar közösség bizalmának köszönhetően az utóbbi 20 év legjobb választási eredményét érte el június 9-én, most az a legfontosabb, hogy a maratoni választási év második felében is meg tudja ismételni ezt az eredményt. Az RMDSZ elnöke a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 12:46 ]
Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében – közölte Potápi...
2024. JÚNIUS 25.
[ 18:35 ]
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) együttműködésével megnyitott fejlesztésösztönző képviseleti iroda lehetővé teszi az európai uniós források bevonását Magyarország közreműködésével, tanácsadásával Ukrajnába, ezen belül pedig hangsúlyosan Kárpátaljára - jelentette ki Petri Bernadett, a...
2024. JÚNIUS 25.
[ 16:50 ]
Beolvasás folyamatban