Kárpát-medence
Miniszobrot kapott Hollósy Simon festőművész Ungváron
Betűméret:             

Ungváron úgynevezett miniszobrot állítottak Hollósy Simon festőművésznek, aki azon kívül, hogy a magyar festészet jeles alakja volt, pedagógusi munkájával is kitűnt. Nála tanulta a szakmát többek között Csontváry Kosztka Tivadar, de jelentős hatással volt a vajdasági művészekre is. Tanítványai között volt Pechán József és Oláh Sándor, de müncheni festőiskolájában megfordult Stipan Kopilović is. Roman Murnik szobrász legújabb alkotása a Pravoszláv parton kapott helyet. A Hollósy Simon festőművésznek, a kárpátaljai és a magyar tájfestészet meghatározó alakjának emléket állító már a 70. miniszobor Ungváron.

A szobor megalkotását a helyi örmény közösség kezdeményezte, és Arszen Melkumjan, üzletember, mecénás, az Ungvári Városi Tanács képviselője támogatta, aki az ünnepségen fontosnak nevezte, hogy olyan embereknek állítsanak emléket, akik munkásságukkal, életükkel nemzetiségüktől függetlenül sokat tettek a régióért. Hollósy Simon ilyen volt, írja a kiszo.net.

A miniszobrot Arszen Melkumjan, Roman Murnik, Kovach Anton ungvári festőművész, a Kárpátaljai Művészeti Akadémia docense, a rajz tanszék vezetője, Ukrajna Érdemes Művésze és Magyarország ungvári főkonzulátusa képviseletében Vida László első beosztott konzul leplezte le.

Kovach Anton ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a miniszobor révén még többen ismerhetik meg Hollósy Simon nevét, és ezáltal várhatóan érdeklődnek majd a festőművész élete és munkássága iránt. Hozzátette: a kis dolgok valóban hatalmas örömet tudnak okozni.

Vida László kiemelte, hogy Hollósy Simon karaktere része a közép-európai térség jellegzetes kulturális örökségének, művészete azt üzeni, hogy sokféle kultúrájú, soknemzetiségű és sokvallású népek harmonikus és békés életet tudnak élni egymás mellett. Mint a diplomata fogalmazott, ez a kulturális, vallási és nyelvi sokszínűség ezen népek erőssége, amely által gazdagabbá váltak.

Hollósy Simon magyar–örmény családban született Máramarosszigeten 1857-ben. Édesapja a forradalmi események hatására változtatta Korbulyról Hollósyra nevét. A fiatal Hollósy Simon először Budapesten tanult, majd Münchenbe került, ahol Gabl Alajos és Otto Seitz festőművészek tanítványa lett. 1885-ben mutatta be Hollósy a Tengerihántás című festményét. Egy év múlva már saját festőiskolát működtetett Münchenben, amelyben a müncheni hagyományoktól eltérő stílusban tanította növendékeit. A naturalizmus és a realizmus képviselője volt. Tanítványai közt tudhatta Csontváry Kosztka Tivadart és Rudnay Gyulát. 1896-ban átköltözött Nagybányára, ahol művésztelepet hozott létre Réti Istvánnal, Thorma Jánossal és Iványi-Grünwald Bélával. Egészen 1902-ig dolgozott itt a festő, s ettől kezdve Münchenben, Fonyódon, Vajdahunyadon és Técsőn tanított. Técsőn festette meg a Técsői tájkép, Boglyás táj, Alkonyat boglyákkal című alkotásait. 1918-ban itt is hunyt el. Szülővárosában Máramarosszigeten helyezték végső nyugalomra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a november-decemberi romániai államfőválasztáson – döntött a szövetség belső "parlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) pénteken Kolozsváron. Kelemen Hunor beszédében hangsúlyozta: nem kitüntetést, hanem...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 15:57 ]
Erdélyben több mint félezer, szórványbeli magyar diákot szállítanak magyar iskolába az új tanévben a Rákóczi Szövetség buszai – tudatta szerdán az MTI-vel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóosztálya. A közlemény szerint a Rákóczi Szövetség és az Iskola Alapítvány közös programja a 2024-2025-ös...
2024. SZEPTEMBER 4.
[ 14:55 ]
Van közöttük szőlész-borász, tetőfedő anyagokkal foglalkozó, illetve élelmiszeripari és mezőgazdasági céget vezető szakember. A Business Magazin idén tizenkilencedik alkalommal állította össze a legígéretesebb fiatal romániai menedzserek százas toplistáját. Az összeállításba olyan, 40 évnél nem idősebb gazdasági...
2024. SZEPTEMBER 3.
[ 10:14 ]
Beolvasás folyamatban