Kárpát-medence
Magyar színésznő az Oscarért induló szlovák film főszereplője
Betűméret:             

A jövő évi Oscar-gála nemzetközi film kategóriájába Szlovákia az Emma és a halálfejes lepke (Ema a smrtihlav) című filmet nevezte, amelynek a Nagycétényből származó Borbély Alexandra a főszereplője, írja az ujszo.com.

A színésznő hosszú évek óta Budapesten él és dolgozik, ez az első komolyabb szlovák filmszerepe. A rendező, Iveta Grófová kifejezetten rá szabta Marika szerepét, mert kisebbségi színésznőt keresett, aki emberileg is képes átérezni a főhős helyzetét.

A történet ugyanis egy Pozsony melletti, vegyes lakosságú faluban játszódik 1942-ben, főhőse egy magyar varrőnő, aki egy cseh zsidó kisfiút bújtat a szlovák nácik elől. „Ami számomra egyszerűen magával ragadó a történetben: ez a nő nem babusgatja, hanem csak védi, óvja a gyereket, de meghalni is képes lenne érte. Komoly kérdéseket vetett fel bennem a film. Például a küldetésemet az anyasággal. Hol van, hová tűnik mellette az életem? Hogyan neveljek boldog gyereket?” – mondta az ujszo.com portálnak Borbély Alexandra Karlovy Varyban, a nemzetközi premiert követően.

Az eddigi gyakorlattól eltérően ezt a filmet még nem láthatta a szlovákiai közönség: szeptember 26-tól vetítik ott a mozikban.

Magyarországot a Semmelweis című életrajzi film képviseli, amely viszont már Szlovákiában is moziforgalmazásba került, és eddig összesen mintegy 350 ezren látták.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ungváron úgynevezett miniszobrot állítottak Hollósy Simon festőművésznek, aki azon kívül, hogy a magyar festészet jeles alakja volt, pedagógusi munkájával is kitűnt. Nála tanulta a szakmát többek között Csontváry Kosztka Tivadar, de jelentős hatással volt a vajdasági művészekre is. Tanítványai között volt Pechán...
2024. SZEPTEMBER 10.
[ 11:22 ]
Hatvannégy tanintézet magyar kisdiákjai részesülnek ingyenes délutáni oktatásban Erdélyben és Bukarestben az új tanévben az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programja révén – közölte hétfőn az MTI-vel az RMDSZ sajtóirodája. Az alapítvány délutáni oktatási programja Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó,...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 19:47 ]
Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a november-decemberi romániai államfőválasztáson – döntött a szövetség belső "parlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) pénteken Kolozsváron. Kelemen Hunor beszédében hangsúlyozta: nem kitüntetést, hanem...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 15:57 ]
Beolvasás folyamatban