Kárpát-medence
Erdélyben épült fel a világ első szén-dioxid-semleges gumiabroncsgyára
Betűméret:             

A finn Nokian Tyres nagyváradi gumiabroncsgyárához szükséges beruházás értéke 650 millió euró volt, amihez a bukaresti kormány 99,5 millió eurós állami támogatást nyújtott. Ez az elmúlt évtized legnagyobb romániai zöldmezős beruházása.

„A Nokian Tyres egy új korszak küszöbére érkezett” – jelentette ki Jukka Hienoen, az anyacég igazgatótanácsi elnöke. Jukka Moisio, a Nokian Tyres vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a nagyváradi üzem a világ első nulla széndioxid-kibocsátású gumiabroncsgyára.

A 100 ezer négyzetméteres üzem építése 2023-ban kezdődött, a próbaüzem pedig idén júliusban indult, 60 alkalmazottal. A teljes alkalmazotti létszám 550, az üzem termelési kapacitása évi 6 millió gumiabroncs személygépkocsik és haszongépjárművek számára. A Nagyváradon gyártott gumiabroncsokat 1000 kilométeres körzetben fogják értékesíteni, közölte a cégvezetés.

A Nokian Tyres az ukrajnai háború kitörését követően döntött úgy, hogy kivonul Oroszországból. A nagyváradi gyár feladata az oroszországi termelési kapacitás pótlása.

Az 1988-ban alapított Nokian Tyres a világ vezető gumiabroncsgyártói közé tartozik. A vállalatnak Finnországban és az Egyesült Államokban is van egy-egy üzeme, írja az autoszektor.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kihirdették a magyarországi Agrotrend Csoport idei, legszebb magyar birtok versenyének a győzteseit. A Legszebb határon túli birtok kategóriájában a győztes Rúzsa Sándor, csúzai gazda lett, aki már 20 éve foglalkozik mezőgazdasággal, ezen belül is kizárólag növénytermesztéssel. Mivel a termőföldvásárlás nem egyszerű...
2024. SZEPTEMBER 24.
[ 14:30 ]
Két ismert román újságíró is Kelemen Hunor mellett foglalt állást. Mindketten azért dicsérik az RMDSZ-elnököt, mert már jó ideje az ország elnéptelenedésére, a súlyos demográfiai helyzetre hívja fel fel a figyelmet. Cristian Tudor Popescu Facebook bejegyzésében közli, hogy az elnökválasztás első fordulójában az...
2024. SZEPTEMBER 23.
[ 11:28 ]
Medve támadt két emberre, egy 14 éves állapotos lányra és egy 68 éves férfire vasárnap este az erdélyi Brassó megyében, mindkét áldozatot több sérüléssel szállították kórházba – írta a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása alapján a News.ro. A katasztrófavédelmi felügyelőség...
2024. SZEPTEMBER 22.
[ 21:46 ]
Beolvasás folyamatban