Kárpát-medence
Potápi Árpád János: Mindenki a saját anyanyelvén tudja a legtökéletesebben megszerezni a tudást
Betűméret:             

Mindenki a saját anyanyelvén tudja a legtökéletesebben megszerezni azt a tudást, amivel majd utána az életében érvényesülni tud - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az államtitkár kiemelte: a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ - ahogyan a nevében is benne van - nemcsak oktatási és nevelési intézmény, hanem gyakorlatilag elsősorban a drávaszögi vagy - hivatalosabban - az Eszék-Baranya megyei, illetve kelet-szlavóniai magyarság oktatási és művelődési központja is egyben.

"A 20. század sok szempontból a magyarság számára vesztes évszázad volt, de nekünk, mostani, 21. századi magyaroknak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez az évszázad számunkra egy nyertes évszázad legyen" - fogalmazott, hozzátéve: ezt csak úgy tudják elérni, hogyha megőrzik identitásunkat.

Ez most egy kedvező pillanat, hiszen mind a magyar, mind pedig a horvát kormány sokat segít, illetve segített az elmúlt években annak érdekében, hogy a horvátországi magyarság meg tudja erősíteni intézményrendszerét, meg tudja erősíteni azokat a pozíciókat, amelyeket az elmúlt években elért, és ennek köszönhetően teljeskörűen tudja szolgálni a magyarságot - mutatott rá.

"Sose felejtsük el, hogyha a politikai intézményrendszerünk erős, hogyha az összefogást tudjuk erősíteni, akkor a többi intézményeink is erősek lesznek, erősek maradnak" - hangsúlyozta.

Potápi Árpád János a magyar kormány nevében gratulált a 25 éves évfordulóhoz, valamint ahhoz, hogy a horvátországi magyarság a többségi horvát nemzettel, eszékiekkel, környékbeliekkel, mindazokkal, akik az intézményt számontartják, és az elmúlt években segítették, ezen a napon együtt ünnepeltek. Továbbá köszönetet mondott a horvátországi vezetőknek, a jelenlegi és volt igazgatóknak, valamint a pedagógusoknak az áldozatos munkáért.

Andócsi János, a HMOMK igazgatója az MTI-nek elmondta: amikor 1999-ben a magyar iskolaközpont megnyitotta kapuit, az akkori vezetőség nagy kihívások előtt állt. Mára azonban elmondható, hogy a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ betöltötte történelmi szerepét - húzta alá.

Rámutatott: bölcs döntés volt, hogy végül is a szlavóniai és a drávaszögi magyarság által lakott területek határvonalán épülhetett meg ez az intézmény.

"Úgy gondolom, hogy van mire büszkének lennünk, és a 25 év kötelez is"- mondta, hozzátéve, hogy aki ellátogat hozzájuk, láthatja, hogy nem állt meg az idő, egy lüktető, a korral lépést tartó intézményről van szó, amelynek falai között óvoda, általános iskola, középiskola és 2019-óta diákotthon is működik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két ismert román újságíró is Kelemen Hunor mellett foglalt állást. Mindketten azért dicsérik az RMDSZ-elnököt, mert már jó ideje az ország elnéptelenedésére, a súlyos demográfiai helyzetre hívja fel fel a figyelmet. Cristian Tudor Popescu Facebook bejegyzésében közli, hogy az elnökválasztás első fordulójában az...
2024. SZEPTEMBER 23.
[ 11:28 ]
Medve támadt két emberre, egy 14 éves állapotos lányra és egy 68 éves férfire vasárnap este az erdélyi Brassó megyében, mindkét áldozatot több sérüléssel szállították kórházba – írta a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása alapján a News.ro. A katasztrófavédelmi felügyelőség...
2024. SZEPTEMBER 22.
[ 21:46 ]
A finn Nokian Tyres nagyváradi gumiabroncsgyárához szükséges beruházás értéke 650 millió euró volt, amihez a bukaresti kormány 99,5 millió eurós állami támogatást nyújtott. Ez az elmúlt évtized legnagyobb romániai zöldmezős beruházása. „A Nokian Tyres egy új korszak küszöbére érkezett” – jelentette ki Jukka...
2024. SZEPTEMBER 22.
[ 11:48 ]
Beolvasás folyamatban