Kárpát-medence
Kelemen Hunor: A szabadság romlandó, ha nem gondozzák, elpusztul
Betűméret:             

A szabadság romlandó termék, ha nem gondozzák elpusztul, ezért ápolni kell, tanítani minden nemzedéknek - jelentette ki Kelemen Hunor vasárnap, az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, Aradon.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a köztérre húsz éve visszakerült Szabadság-szobor előtt mondott, az RMDSZ honlapján nyilvánosságra hozott beszédében rámutatott: a vértanúk, a szabadságharc hősei előtti tisztelgés nemcsak a gyászról, a veszteségről szól: október 6-a a bátorság, kitartás, az önfeláldozás, a szabadság iránti elkötelezettség jelképe is.

"Az 1848-as szabadságharc hősei fegyvert ragadtak a nemzet szabadságáért, mert hitték, hogy a szabadság és függetlenség olyan értékek, amelyekért megéri küzdeni, akár az életük árán is. Az ő áldozatuk vezetett oda, hogy ma szabadon élhetünk. Ám a szabadság kivívása nem olyan, mint győztes gólt rúgni a döntőben, folyamatos munkát, folyamatos harcot, folyamatos őrzést igényel" - állapította meg a szónok.

Kelemen Hunor szerint ma a bürokraták túlhatalma, az ideológiai kizárólagosság fenyegeti a szabadságot, amelyért a mai nemzedéknek immár nem a csatamezőn kell megküzdenie, hanem azáltal, ahogyan részt vesz a közéletben.

"Együtt közösen tudjuk megállítani az intézmények mögé bújó bürokraták túlhatalmát és az észszerűség határán túlterjeszkedő államot. Ma ismét együtt tudjuk az állam és a társadalom között létező láthatatlan szerződést újraírni, a felborult egyensúlyt helyreállítani. Mert az államnak kell mindenkor a polgárért lennie és nem fordítva" - hangoztatta Kelemen Hunor.

Az év végi romániai parlamenti és elnökválasztásra utalva arra hívta fel az erdélyi magyarok figyelmét, hogy most szavazatukkal mondhatnak véleményt a közéletről, ezzel tehetnek a legtöbbet jövőjük alakításáért, hiszen "minden egyes szavazat: egy lépés a szabadság megőrzése, az elveszett szabadság visszaszerzése felé".

Az RMDSZ elnöke szerint ma "a józan ész forradalmára van szükség", hogy "ne a valóság újraírásának egyik vagy másik tetszetős ideológiája", hanem a józan gondolkodás igazítsa a jövőt.

Az Erdélyben, Bánságban és Partiumban élő magyar emberek szavazatukkal dönthetnek arról, hogyan nézzen ki közös jövőjük saját szülőföldjükön - buzdította választási részvételre hallgatóságát az RMDSZ elnöke. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Gubík Lászlónak, a felvidéki Magyar Szövetség új elnökének a szervezet vezetőjévé történt megválasztásához - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön. Orbán Viktor szerint Gubík László az elmúlt években bebizonyította,...
2024. OKTÓBER 10.
[ 11:36 ]
A dél-erdélyi Szászalmád (németül Almen, románul Alma Vii) felújított evangélikus erődtemploma nyerte el a közönségdíjat az Európai Örökség Díj idei kitüntetettjei közül - jelentették be a hétfő esti díjátadó gálán, Bukarestben. A helyi közösség számára turisztikai bevételt jelentő szakszerű felújítást...
2024. OKTÓBER 8.
[ 10:56 ]
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti jelöltlistáin befutó helyet biztosít az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) egy-egy jelöltjének, ugyanakkor a következő parlamenti ciklusban is gondoskodik arról, hogy a szórványnak is legyen parlamenti képviselője, Markó Attila személyében...
2024. OKTÓBER 7.
[ 16:02 ]
Beolvasás folyamatban