Kárpát-medence
Új erdélyi autópályát jelentett be a román kormány
Betűméret:             

Új autópályát építenek Romániában, amely áthalad Erdélyen is. Hétfőn a második erdélyi szakaszra is kiírta a kormányzat a közbeszerzési eljárást. A pálya Marosvásárhely és a moldovai Ungheni között fut majd. Hétfőn a Gyergyóalfalu és Ditro közötti szakasz kiírását tették közzé. A szakasz kiemelt jelentőségű Székelyföldön, hiszen ez az első a négy hegyvidéki szakasz közül, amelyek összesen 116 kilométer hosszúak lesznek.

A 14,4 kilométeres rész kivitelezésére 1,2 milliárd lej keretösszeget szánnak és a projekt 34 hónap alatt kell megvalósuljon, ebből 10 hónap a tervezés. Az autópálya összesen 304 kilométer hosszú lesz– - írja a VG.hu.

Sorin Grindeanu, Románia közlekedési minisztere Facebook posztja szerint a szakasz építése jelentős kihívásokkal jár majd, hiszen 21 felüljárót és viaduktot kell megépíteni, beleértve három vadátkelőt is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a projekt előrehaladása érdekében hamarosan további szakaszokra is kiírják a tendereket.

A Gyergyóalfalu–Ditró szakasz mellett a közeljövőben a Maros megyei Sóvárad és Gyergyóalfalu közötti, valamint a Ditró és Neamt megyei Gerinces közötti szakaszokra is kiírják a tendereket. A Nyárádszereda-Sóvárad szakaszra már két török vállalat jelentkezett, és az első székelyföldi szakasz kivitelezésére már korábban szerződést kötöttek.

Az A3-as észak-erdélyi autópálya építése is folytatódik, ahol a Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,36 kilométeres szakasz talán a harmadik próbálkozásra befejeződik, miután korábban már kétszer kötöttek erre szerződést.

Az autópályát 15 évvel ezelőtt, 2009 december elsején adták át, azóta sem sikerült befejezni. Töltőállomások, hangvédő falak és pihenők hiányoznak a pálya több szakaszáról, évekig botrányok övezték az építkezést. Anno még politikai célokat szolgált a korai átadás, a befejezés viszont még mindig várat magára – írja a Krónikaonline.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A dél-erdélyi Szászalmád (németül Almen, románul Alma Vii) felújított evangélikus erődtemploma nyerte el a közönségdíjat az Európai Örökség Díj idei kitüntetettjei közül - jelentették be a hétfő esti díjátadó gálán, Bukarestben. A helyi közösség számára turisztikai bevételt jelentő szakszerű felújítást...
2024. OKTÓBER 8.
[ 10:56 ]
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti jelöltlistáin befutó helyet biztosít az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) egy-egy jelöltjének, ugyanakkor a következő parlamenti ciklusban is gondoskodik arról, hogy a szórványnak is legyen parlamenti képviselője, Markó Attila személyében...
2024. OKTÓBER 7.
[ 16:02 ]
A szabadság romlandó termék, ha nem gondozzák elpusztul, ezért ápolni kell, tanítani minden nemzedéknek - jelentette ki Kelemen Hunor vasárnap, az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, Aradon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a köztérre húsz éve...
2024. OKTÓBER 6.
[ 23:01 ]
Beolvasás folyamatban