Kárpát-medence
Szijjártó: A pozsonyi nagykövet egyeztetett, nincs hivatalos előterjesztés a szlovák nyelvtörvény módosítására
Betűméret:             

Nincs hivatalos előterjesztés Szlovákiában a nyelvtörvény módosítására, de zajlanak előkészítő munkálatok. „Kutya kötelességünk, hogy ezt figyelemmel kövessük, s világossá tegyük: elvárjuk el, hogy visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében ne történjen” – jelentette ki Szijjártó Péter.

„A magyar kormány szorosan figyelemmel követi a szlovákiai nyelvtörvény esetleges módosítását, s azt a világos elvárást támasztja, hogy ne legyen semmifajta visszalépés a kisebbségi jogok terén” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyi bizottsági meghallgatásán.

A Népszava ír ma arról, hogy a szlovák nyelvtörvényt szigorítaná Robert Fico kormánya. A szigorítást a szélsőjobboldali kulturális miniszter Martina Šimkovičová kezdeményezte, aki szerint a szigorítás nem a magyar kisebbség ellen irányul.

Viszont a cikk szerint az indoklásban lényegében az szerepel, hogy megbírságolnák azokat a magyar többségű településeket, ahol szlovákok nem vagy igen kis számban élnek, ezért a helyhatósági tájékoztatásokat is magyarul írják ki, esetleg nagyobb betűméretben, ráadásul a földrajzi nevek is magyarul szerepelnek.

„Képtelenség a szlovák kulturális minisztérium által kidolgozott nyelvtörvény-módosítás, a magyar kisebbség ellen irányul, és az 1990-es évekbe rántja vissza Szlovákiát. Ez a nacionalizmussal átitatott törvény sokszor korlátozta, és ma is korlátozza az ország lakosainak ahhoz fűződő jogait, hogy az anyanyelvükön, szabadon terjesszék és kapják az információkat, és a vállalkozás szabadságát is akadályozza” – idézi a Népszava a szlovák liberális párt, a Szabadság Szolidaritás (Sas) véleményét.

Szijjártó: Kutya kötelességünk, hogy világossá tegyük, nem lehet visszalépés

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel üdvözölte, hogy Robert Fico a merénylet után felépült és visszatért reggel jelentette be, és magyar-szerb-szlovák tanácskozást tartanak a jövő héten a migrációról.

A külügyi bizottságban Szijjártó Péter a szlovák nyelvtörvény esetleges módosításával kapcsolatban – képviselői kérdésre válaszolva – kijelentette: “a magyar külpolitika egyik szíve-közepe a nemzetpolitika”, ez hazánk történelméből adódik, ugyanis az ország és a nemzet határai nem esnek egybe.

A miniszter leszögezte: nincs hivatalos kormányzati előterjesztés Szlovákiában a nyelvtörvény módosítására, zajlanak viszont előkészítő munkálatok.

„Ezért nyilvánvalóan nekünk kutya kötelességünk, hogy ezeket a lehető legszorosabban figyelemmel kövessük, s világossá tegyük azt a szlovák barátaink számára, hogy mi azt várjuk el, hogy visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében Szlovákiában ne történjen” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A pozsonyi magyar nagykövet szerdán is egyeztetett

„Azt hiszem, hogy ez világos szlovák partnereink számára is, de nem mulasztunk el alkalmat arra, hogy ezt elmondjuk”.

Szijjártó Péter azt is elmondta: a pozsonyi magyar nagykövet előző nap, szerdán is egyeztetett a szlovák kormány kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosával, aki megerősítette, nem csak hivatalos kormányzati, de hivatalos minisztériumi előterjesztés sincs még az ügyben.

„Még egyszer mondom, számíthatnak ránk abban, hogy a lehető legvilágosabb beszéddel tesszük egyértelművé az elvárásunkat és a várakozásunkat, hogy sem Szlovákiában, sem bármely más országban a világon, ahol magyarok élnek, nem fogadjuk el a kisebbségi jogok korlátozását, vagy visszalépést azon a területen” – szögezte le Szijjártó Péter.

„A magyar külpolitikának kutya kötelessége a nemzetpolitikát a szíve közepébe helyezni, és a magyar nemzeti közösségek érdekében folyamatosan fellépni” – nyomatékosította.

Szijjártó Péter a külügyi bizottságban azt mondta: kiváló az együttműködés a jelenlegi szlovák kormánnyal, a felek hasonlóan látják a világ előtt álló súlyos kihívásokat, ami megteremti a lehetőséget az őszinte párbeszédre még a legnehezebb kérdésekben is.

„A magyar–szlovák viszonyban vannak nehéz kérdések, ezt soha senki nem tagadta, így én magam sem. Mindig elmondtam, hogy akkor felelősségteljes döntés megnyitni ezeket a nehéz kérdéseket, hogyha látjuk azok lezárásának a lehetőségét” – hangoztatta tegnap a külügyi bizottság előtt a miniszteri meghallgatásán Szijjártó Péter. (atv.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Átadták szerdán a gépkocsiforgalomnak Sepsiszentgyörgy új terelőútját, amely mentesíti a székelyföldi várost az áthaladó tranzit- és teherforgalomtól. A Kovászna megye székhelyét elkerülő, 11,5 kilométeres terelőút kora délutáni megnyitásáról Antal Árpád polgármester közölt videót...
2024. OKTÓBER 16.
[ 14:56 ]
A magyar jövőt a magyar gyermekek jelentik - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy külhoni gyermekpszichológusoknak szervezett képzés megnyitóján. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethesda Gyermekkórház háromnapos konferenciájának...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:37 ]
Új autópályát építenek Romániában, amely áthalad Erdélyen is. Hétfőn a második erdélyi szakaszra is kiírta a kormányzat a közbeszerzési eljárást. A pálya Marosvásárhely és a moldovai Ungheni között fut majd. Hétfőn a Gyergyóalfalu és Ditro közötti szakasz kiírását tették közzé. A szakasz kiemelt jelentőségű...
2024. OKTÓBER 15.
[ 0:24 ]
Beolvasás folyamatban