Közlemények
Az integrált vízgazdálkodást segítő magyar-szerb projekt indult a Tisza mentén
Betűméret:             

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az integrált vízgazdálkodást segítő magyar-szerb projekt indult a Tisza mentén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak részvételével – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a 2026 augusztusáig tartó, 1,418 millió eurós (567 millió forintos) program költségeiből 1,205 millió eurót (482 millió forint) fedez uniós támogatás.

A klímaváltozás következtében várhatóan jelentősen megváltoznak a hőmérsékleti viszonyok és a csapadék tér- és időbeli eloszlása. A szélsőséges időjárási események miatt megnő a szélsőséges vízgazdálkodási helyzetek gyakorisága és intenzitása a magyar-szerb határ menti térségben.

Ezek a szélsőséges időjárási helyzetek és a hozzájuk kapcsolódó árvíz- és aszályesemények egyaránt jelentős fenyegetést jelentenek a Tisza vízgyűjtőjének ökoszisztémájára, infrastruktúrájára, gazdaságára és társadalmára.

Az SZTE, az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara, a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Vajdaság Vizei Újvidéki Vízgazdálkodási Közvállalat együttműködésével indult ADAPTisa projekt célja folyamatos, megbízható adatokra épülő együttműködés kialakítása a magyar-szerb határ menti régió vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberei között a hidrológiai kockázatok mérséklésére, valamint a régió alkalmazkodó- és ellenálló-képességének javítása érdekében.

A szakemberek új adatbázisok hoznak létre és hidrológiai modellek alakítanak ki, amelyek közvetlenül megalapozzák az árvizek és a vízhiányos időszakok előrejelzését és a korai figyelmeztetési rendszerek fejlesztését, és adatokat szolgáltatnak az árvizek és a vízhiányos időszakok negatív hatásainak mérséklését szolgáló és az alkalmazkodást segítő megoldások kidolgozásához.

A projekt végeredményeként létrejövő Integrált Vízgazdálkodási Platform célja, hogy javítsa az árvizek és vízhiányos időszakok kezelésben részt vevő szervezetek koordinációs és reagálási képességét.

A következő két évben a lakosságot és a mezőgazdasági termelőket is megszólító közös kampányokat is szervnek, amelyek hatékonyan támogatják az éghajlatváltozás negatív hatásainak, valamint az ezek enyhítését célzó kezdeményezések bemutatását.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) támogatja a tanügyi dolgozók jogos követeléseit. A tanárok folyamatosan küzdenek a megélhetésért, fizikai biztonságukért és jobb munkakörülményekért, miközben a VMSZ hallgat, holott oktatási államtitkáruk és tartományi oktatási titkáruk is van. A megfelelő...
2024. OKTÓBER 11.
[ 10:16 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) mélységes csalódottsággal értesült arról, hogy a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola ígért felújítása továbbra sem valósult meg, annak ellenére, hogy az SNS–VMSZ helyi városvezetése már kétszer is biztosította a nyilvánosságot az iskolafelújítás...
2024. OKTÓBER 10.
[ 8:59 ]
A Szabadkai Városi Múzeum képviselői a Közös értékeink-Kulturális együttműködés a modern és kortárs művészet és kultúra népszerűsítéséért c. magyar-szerb határon átnyúló projekt nyitórendezvényén vettek részt 2024. október 01-jén a bajai Türr István Múzeumban. A projekt az Interreg VI-A IPA...
2024. OKTÓBER 9.
[ 14:36 ]
Beolvasás folyamatban