Világ
Nem írta alá a külföldi befolyás elleni törvényt a grúz államfő
Betűméret:             

Hivatalosan is bejelentette vétóját Szálomé Zurabisvili grúz elnök azzal a törvénnyel kapcsolatban, amely ellen több mint egy hónapja tömegek tüntetnek a grúz fővárosban, írja az euronews.hu.

A külföldi befolyás elleni törvény néven - vagy rövidebben ügynöktörvényként - emlegetett új szabályozás regisztrációra kötelezi a nem állami pénzből működő sajtót és a civil szervezeteket, illetve, hogy elszámoljanak a támogatással, amit kapnak, ha annak több mint 20 százaléka külföldről érkezik.

A tiltakozók szerint ez az intézkedés nagyon hasonlít arra, amelyet az orosz vezetés bevet az ellenzék elnémítására, és úgy látják, hogy a grúz kormány célja is ez. A törvényjavaslatot beterjesztő kabinet azzal érvel, hogy csak az átláthatóságra törekszik, mert drasztikusan erősödik a külföldi befolyás Georgiában (Grúziában).

A grúz államfő már pár nappal ezelőtt kijelentette az Euronewsnak adott interjújában, hogy élni fog vétójogával, és hozzátette azt is, hogy a parlament egy látszatváltoztatással megkerülheti ezt.

Szálomé Zurabisvili a kormányzópárt oroszbarát politikájának legtekintélyesebb és egyik legerőteljesebb kritikusa, aki ellensúlyként áll az ország élén, és igyekszik fenntartani Georgia európai integrációjának lehetőségét. Úgy látja, hogy ebben a kérdésben népszavazás értékű lesz az októberi parlamenti választás Georgiában.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődött csütörtök délután az európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők értekezletének középpontjában az ukrajnai háború, a közel-keleti konfliktus, a migráció, az Európai Unió versenyképessége, valamint gazdasági helyzete áll. A kétnaposra tervezett, de várhatóan...
2024. OKTÓBER 17.
[ 14:22 ]
Németországban kezd kétnapos búcsúlátogatást ma Joe Biden amerikai elnök, aki a német kormány vezetőivel találkozik – közölte a Fehér Ház szóvivője. Az amerikai elnök berlini tárgyalásainak napirendjén szerepelnek Ukrajna védelmének kérdései, valamint a közel-keleti helyzet – olvasható a közleményben, amely...
2024. OKTÓBER 17.
[ 11:37 ]
Elnöki rendeletben tiltaná meg Donald Trump, hogy a transzneműekre vonatkozó politika jegyében biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak. A volt elnök és republikánus elnökjelölt erről szerdán beszélt Georgia államban egy nők számára szervezett kampányrendezvényen. Donald Trump olyan esetekre...
2024. OKTÓBER 17.
[ 8:50 ]
Beolvasás folyamatban