Világ
Újabb szankciókat rendelt el az Egyesült Államok Irán ellen
Betűméret:             

Újabb szankciókat rendelt el csütörtökön az Egyesült Államok Irán ellen „a folytatódó nukleáris eszkaláció” miatt – tudatta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

„Az elmúlt hónapokban Irán további lépéseket jelentett be atomprogramja kiszélesítésével kapcsolatban, olyan módon, amely nem tűnik hitelesen békés célúnak” – áll a közleményben.

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy nem engedjük meg soha Iránnak, hogy atomfegyvere legyen, és az országunk rendelkezésére álló minden eszközt előkészítünk ennek érdekében” – szögezte le a külügyminiszter.

A csütörtökön elrendelt szankciók három, Egyesült Arab Emírségekben működő vállalatot sújtanak, amelyet Washington azzal vádol, hogy érintettek iráni kőolaj és petrokémiai termékeket szállításában, valamint e cégek tizenegy hajóját.

Júniusi csúcstalálkozóján a hét legfejlettebb ipari ország óva intette Iránt urándúsító programja fejlesztésétől, és közölte: kész intézkedéseket hozni, ha Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak.

Előzőleg júniusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) harmincöttagú kormányzótanácsa szólította fel Teheránt, hogy gyorsítsa fel az együttműködést az ENSZ-szervezettel és vonja vissza a megfigyelők kiutasítását.

Irán 60 százalékos szintre dúsít uránt. Az atombomba előállításához 90 százalékos szint szükséges. A NAÜ szerint az iráni készlet további dúsítás után három atomfegyverhez elegendő. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Németországban kezd kétnapos búcsúlátogatást ma Joe Biden amerikai elnök, aki a német kormány vezetőivel találkozik – közölte a Fehér Ház szóvivője. Az amerikai elnök berlini tárgyalásainak napirendjén szerepelnek Ukrajna védelmének kérdései, valamint a közel-keleti helyzet – olvasható a közleményben, amely...
2024. OKTÓBER 17.
[ 11:37 ]
Elnöki rendeletben tiltaná meg Donald Trump, hogy a transzneműekre vonatkozó politika jegyében biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak. A volt elnök és republikánus elnökjelölt erről szerdán beszélt Georgia államban egy nők számára szervezett kampányrendezvényen. Donald Trump olyan esetekre...
2024. OKTÓBER 17.
[ 8:50 ]
Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölt a republikánus szavazók támogatását kérte szerdai kampányeseményein, arra figyelmeztetve őket, hogy szerinte Donald Trump egyre instabilabb és zavartabb. A Pennsylvania állambeli Washington Crossing városban rendezett demokrata kampánygyűlésen számos volt republikánus...
2024. OKTÓBER 17.
[ 8:15 ]
Beolvasás folyamatban