Világ
Macron csak harmadik, úgy tűnik, Le Pen pártja nyeri a választást Franciaországban
Betűméret:             

Az első előrejelzések szerint Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés (RN) pártja átvette a vezetést a franciaországi parlamenti választások vasárnapi, első fordulójában. Emmanuel Macron elnök pártja pedig a harmadik helyre szorult.

Az IPSOS első becslései szerint a szélsőjobboldali szövetség, élén a Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok 34 százalékával az első helyen áll, megelőzve a 28,1 százalékkal második helyen álló baloldali szövetséget, míg Macron pártja 20,3 százalékkal a harmadik helyre szorult – írja a CNN.

Az előrejelzések szerint a jövő vasárnapi második forduló után az RN 230–280 mandátumot szerezhet az 577 fős nemzetgyűlésben, ami elmarad az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumtól.

A baloldali szövetség, a nemrégiben alakult Új Népfront (NFP) 125 és 165 közötti, míg Macron pártja, az Újjászületés (RE) vezette szövetség 70 és 100 közötti képviselői helyhez jutna. Az előrejelzés szerint az RN közelebb került a hatalomhoz, mint eddig bármikor.

Magas a részvétel az első fordulón

A két évvel ezelőtti választásokhoz képest idén 7,47 százalékkal magasabb a részvételi arány Franciaországban. Az előrehozott kétfordulós nemzetgyűlési választásokon több mint 49 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.

Mint ismeretes, az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége miatt Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, feloszlatja a francia nemzetgyűlést, és előrehozott választásokat ír ki még a hónap végére. A döntése egyszerre váratlan és kockázatos lépés, mivel ezzel nem biztos, hogy meg fogja tudni szilárdítani hatalmát, sőt még a saját mozgásterét is csökkentheti vele, emlékeztet az index.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az izraeli hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy azonnal hagyják el a dél-gázai Hán Júnisz városától keletre fekvő területet, írja a BBC. Az ott élők először hangüzeneteket kaptak, majd arab nyelvű felhívások jelentek meg a közösségi médiában. A szemtanúk szerint sokan már menekülnek. Az evakuációs parancs...
2024. JÚLIUS 2.
[ 10:53 ]
Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy négy nappal a nagy-britanniai parlamenti választások előtt feladta volna a kampányt – írja az MTI. A konzervatív párti kormányfő május végén jelentette be, hogy július 4-re írta ki a parlamenti választásokat. A döntés meglepetést keltett még...
2024. JÚLIUS 2.
[ 9:48 ]
Megkezdődtek hétfőn a francia politikai erők között az egyeztetések az úgynevezett köztársasági front létrehozásáról annak érdekében, hogy a nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulójában a Marine Le Pen neve által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) ne tudjon abszolút többséget elérni. Három...
2024. JÚLIUS 1.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban