Világ
Francia választások: Emmanuel Macron a Nemzeti Tömörülés elleni összefogásra szólított fel
Betűméret:             

Emmanuel Macron francia államfő "széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra" szólított fel vasárnap este a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában a Marine Le Pen által fémjelezett Nemzeti Tömörülés (RN) ellen, amely a felmérések szerint 34 százalékos támogatottsággal az élen végzett az első fordulóban.

"Az első forduló magas részvételi aránya (...) azt bizonyítja, hogy ez a szavazás fontos minden honfitársunk számára, és hogy tisztázni kívánjuk a politikai helyzetet" - írta közleményében az államfő, aki szerint "a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra".

Marine Le Pen, akit az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen, úgy vélte, hogy a "macronista tábor gyakorlatilag kitörlődött". A Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, volt és 2027-es elnökjelöltje szerint az első fordulóban "a franciák kifejezték azon szándékukat, hogy hátat fordítsanak" Emmanuel Macron államfő "hét évnyi lekezelő és korrozív hatalmának". A választási székhelyén elmondott beszédében az ellenzéki pártvezér azt kérte a francia néptől, hogy adjon abszolút többséget a Nemzeti Tömörülésnek a jövő vasárnapi második fordulóban. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2024. JÚLIUS 2. [ 3:43 ]

Nyugi, a drága Macronnak van még néhány perfid ötlete.


Milyen
2024. JÚLIUS 1. [ 16:10 ]

Milyen romlott, "széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra" szólít fel. Le Penék nem tartják be a demokrácia szabályait, vagy nem republikánusok, hanem királyt akarnak választani? Osztom Pad véleményét, az utóbbi választásokon rendre az van, amit leírt. Még véletlenül sem lehet opció az, hogy az asszonyságék kerüljenek hatalomra és az jó lesz? A mostani kollázs már megmutatkozott, láttuk, mit tudnak Macronék.


Pad
2024. JÚLIUS 1. [ 10:51 ]

Ne legyen igazam, de megint majd összefognak a szélsőbalosok, kommunisták, zöldek, szocik, liberálisok és az összes csürhe párt, csakhogy ne a normálisék kerüljenek hatalomra, és tovább folytatódjon Európa lezüllesztése. És majd egy hajszállal, de nyernek is, többek között egy rakás bevándorló szavazata miatt. Deka, mi a jó?


Deka
2024. JÚLIUS 1. [ 4:01 ]

Nagyon helyes,így a jó.


Az izraeli hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy azonnal hagyják el a dél-gázai Hán Júnisz városától keletre fekvő területet, írja a BBC. Az ott élők először hangüzeneteket kaptak, majd arab nyelvű felhívások jelentek meg a közösségi médiában. A szemtanúk szerint sokan már menekülnek. Az evakuációs parancs...
2024. JÚLIUS 2.
[ 10:53 ]
Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy négy nappal a nagy-britanniai parlamenti választások előtt feladta volna a kampányt – írja az MTI. A konzervatív párti kormányfő május végén jelentette be, hogy július 4-re írta ki a parlamenti választásokat. A döntés meglepetést keltett még...
2024. JÚLIUS 2.
[ 9:48 ]
Megkezdődtek hétfőn a francia politikai erők között az egyeztetések az úgynevezett köztársasági front létrehozásáról annak érdekében, hogy a nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulójában a Marine Le Pen neve által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) ne tudjon abszolút többséget elérni. Három...
2024. JÚLIUS 1.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban