Világ
Az európaiak nem hisznek az ukránok győzelmében
Az európai lakosság szerint tárgyalásos úton fog véget érni az orosz-ukrán háború
Betűméret:             

Egy 15 országban végzett nagyszabású közvélemény-kutatás szerint a legtöbb európai szerint az ukrajnai háború Oroszországgal való tárgyalás útján fog véget érni, nem pedig egy katonai győzelemmel – számolt be a Guardian.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európaiak továbbra is támogatják Ukrajna felfegyverzését, de nem azért, mert úgy hiszik, hogy ez a győzelemhez vezeti az országot hanem, hogy megerősítsék Ukrajna pozícióját a béketárgyalásokon.

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) agytrösztje 2024 májusában 15 országban 19 566 ember körében végzett közvélemény-kutatást.

A felmérést Ukrajnában is elvégezték, ahol a lakosság többsége úgy nyilatkozott, hogy megbíznak Volodimir Zelenszkijben. A megkérdezett ukránok 58%-a nyilatkozott úgy, hogy a háború ukrán győzelemmel fog véget érni, míg 30% gondolta úgy, hogy tárgyalások zárják le a konfliktust. Mindössze 1 % szerint fog Oroszország győzni.

A miniszterelnök Kijevben interjút adott Roger Koeppelnek, a Die Weltwoche svájci konzervatív lap riporterének. A videóban beszélt a Zelenszkijjel folytatott tárgyalás részleteiről is.

A 14 másik ország közül egyedül az észtek közül hisznek még mindig sokan az ukrán győzelemben. Mindazonáltal Svédországban és Lengyelországban a többség azt támogatja, hogy Európa addig segítse Ukrajnát a harcokban, amíg vissza nem szerzi a területeit. Olaszországban, Görögországban és Bulgáriában a többség ellenezte ezt, olyannyira, hogy szerintük rossz ötlet volt növelni az ukrán fegyverszállítmányokat.

A felmérés alapján Olaszország az a legnagyobb európai hatalom, amelynek lakossága a legkevésbé támogatja Ukrajnát.

A legtöbb európai ország még mindig támogatja a fegyverszállítmányok küldését, még akkor is, ha ez csak Ukrajna tárgyalási pozíciójának megerősítését szolgálja. Még Ukrajna legnagyobb támogatói sem küldenének katonákat az ország megsegítésére.

Az ukránok leginkább a britek valamint a litvánok támogatását értékelik, és aggódnak, hogy az amerikaiak Kijev bevonása nélkül fognak megegyezni az oroszokkal. (Mandiner)

Donald Trump a háttérben Vlagyimir Putyinnal tárgyal arról, hogy Moszkva mekkora részt tarthatna meg a megszállt ukrán területekből - írja a Politico Trumphoz közeli nemzetbiztonsági szakértőkre hivatkozva. A lap nem ír részleteket ezekről a tárgyalásokról, így sem azt nem tudni, hogy azok milyen stádiumban vannak, sem azt, hogy pontosan mekkora területekről van szó.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Yoga11
2024. JÚLIUS 3. [ 18:14 ]

Persze, hogy nem.


Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet - az akkor végzendő munkát - békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában. A kormányfő elmondta, hogy pénteken 14. alkalommal folytatott...
2024. JÚLIUS 5.
[ 17:48 ]
A spanyol Vox párt csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz az Európai Parlamentben - jelentette be Santiago Abascal, a párt elnöke a La Gaceta című spanyol hírportálnak adott pénteki nyilatkozatában. Abascal kiemelte, hogy az újonnan létrejött európai parlamenti frakció a legtöbb hazafias és szuverén erőt...
2024. JÚLIUS 5.
[ 17:39 ]
Hazája érdekében végzett, 14 éven át tartó miniszterelnöki munkájáért a legmagasabb holland kitüntetéssel jutalmazták Mark Rutte volt holland miniszterelnököt - jelentette be a holland kormány pénteken. A tájékoztatás szerint a posztjáról e héten távozott politikusnak Vilmos Sándor király az Oroszlán Rend...
2024. JÚLIUS 5.
[ 17:36 ]
Beolvasás folyamatban