Világ
Szlovák főügyész: Terrortámadás volt a miniszterelnök elleni merénylet
Betűméret:             

Megváltozott a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet jogi minősítése. A miniszterelnököt több lövéssel megsebesítő Juraj Cintula ellen ellen már terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt folyik büntetőeljárás.

A Legfőbb Ügyészség szerint a gyanúsítottat csütörtökön tájékoztatták az átminősítésről, eddig előre kitervelt gyilkosság különösen súlyos bűncselekménye ügyében zajlott ellene eljárás.

„A begyűjtött bizonyítékok alapján viszont terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt folytatódik ellene a büntetőeljárás”

– tájékoztatott Zuzana Drobová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Míg az előre eltervezett gyilkosságért a merénylőt 25 éves börtönbüntetés vagy életfogytiglan fenyegette, a terrortámadásért a Btk. életfogytiglani büntetést feltételez. A főügyészség közleménye nem részletezte pontosabban, hogy miért minősítették át az esetet. Szlovákiában terrorcselekménynek minősül az olyan személy élete vagy egészsége elleni támadás, amelynek célja az állam alkotmányos berendezkedésének, vagy védelmi képességének megsértése, az állam alapvető politikai, gazdasági vagy társadalmi berendezkedésének megzavarása, illetve a kormány kényszerítése valaminek a megtételére.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini székhelyű különleges bíróság letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával.

Robert Fico a merénylet után először és egyidejűleg legutóbb egy hónapja mutatkozott meg a nyilvánosság előtt, egy a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében. Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerint Robert Fico a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt, és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához. A védelmi miniszter szerint javult Fico állapota, de továbbra is mankókkal közlekedik. A tárcavezető a TA3 hírtelevíziónak elmondta, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az otthonában lábadozó kormányfő már részt vesz a Szent Cirill és Szent Metód tiszteletére rendezett július 5-i, pénteki megemlékezésen. Kaliňák ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a kormányfő maradandó mozgásszervi sérüléseket szenvedett az ellene elkövetett merénylet során.

A miniszterelnök szerdán este már közzétett egy bejegyzést a közösségi médiában. A kormányfő a posztban üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését, és az egész kormánykoalíció nevében bocsánatkérésre szólította fel Zuzana Čaputová volt államfőt, az ellenzéket, a médiát és a civil szervezeteket. Az Alkotmánybíróság szerdán ugyanis úgy határozott, hogy a Büntetőtörvénykönyv kormány által támogatott módosításainak nagy része nem sérti a szlovák alkotmányt. A miniszterelnök szerda este közzétett bejegyzésében a módosítással kapcsolatos „gyűlölködő megnyilvánulások és az uszító tüntetések szervezése” miatt követel bocsánatkérést az említettektől. Szavai szerint az Alkotmánybíróság arról döntött, hogy a kormánykoalíció megnyerte a vitát a „gyűlölködő ellenzékkel szemben”. (infostart.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kisbusszal ütközött össze szombaton egy benzinszállító kamion Ukrajna északnyugati részén, a balesetben 14 ember életét vesztette, köztük egy hatéves kisgyerek – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. A baleset Rivnye megyében történt. A Telegramon több fényképet is közzétettek a szerencsétlenségről,...
2024. JÚLIUS 6.
[ 20:09 ]
Az újonnan megalakult munkáspárti brit kormány nem kívánja végrehajtani a Nagy-Britanniába illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programját - közölte szombaton Sir Keir Starmer brit miniszterelnök. Az előző, konzervatív párti kormány 2022 tavaszán...
2024. JÚLIUS 6.
[ 15:33 ]
A mérsékelt politikusként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter győzött az iráni elnökválasztáson – ismertette szombaton reggel Mohszen Eszlami, az iráni választási hatóság szóvivője az állami televízióban. A tájékoztatás szerint Peszeskján a pénteken tartott második fordulóban a voksok 53,7...
2024. JÚLIUS 6.
[ 9:42 ]
Beolvasás folyamatban