Világ
Ukrán elnök: A következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie
Betűméret:             

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

Az államfő erről a Bloomberg TV-nek adott interjúban beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett csütörtökön.

Kijelentette azt is, hogy szerinte a következő csúcson nem Vlagyimir Putyin elnök fogja Moszkvát képviselni, mert ő "fél elhagyni hazáját".

A június végén Svájcban tartott első békecsúcsra Oroszország nem kapott meghívást. Zelenszkij nemrég jelezte, hogy Kijev a második világtalálkozóra - amelyet reményei szerint még idén megrendeznek - egy új, "érthető és átfogó" tervet készít a háború lezárására, amelyet hamarosan nyilvánosságra hoznak.

Az államfő a tévéinterjúban úgy vélte, hogy az Egyesült Államok vagy Kína lehet a harmadik fél az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédben. Hozzátette: ezek az országok a köztük meglévő nézeteltérések ellenére "képesek nyomást gyakorolni Putyinra".

Az elnök az interjúban beszélt arról is, miért utasította el a héten folytatott kijevi megbeszélésükön Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. "Nem bízhatunk meg Putyinban, mert számunkra ő gyilkos és agresszor" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Azt mondta, hogy Ukrajnának "több száz találkozója" volt az orosz féllel, amióta a minszki megállapodásokat megkötötték, de az ezeken megkötött tűzszüneti megállapodásokat Oroszország rendre megsértette.

Az elnök a fegyvernyugvást csakis akkor tartja elképzelhetőnek, ha erről a megállapodás egy nemzetközi platformon, egyértelműen olyan országok, vezetők jelenlétében jön létre, akikben megbíznak.

"Különböző vélemények vannak a háború befejezésének állomásairól, de mindannyiunknak egy oldalon kell állnunk, és bíznunk kell egymásban" - fűzte hozzá. Szerinte biztosíték kell arra, hogy Oroszország a tűzszünetet nem használja fel hadifelszerelések felhalmozására Ukrajna megszállt területein.

Kijelentette azt is, hogy nem lehet egyszerűen fegyverszünetről beszélni, szükség van egy hosszabb távú tervre. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kisbusszal ütközött össze szombaton egy benzinszállító kamion Ukrajna északnyugati részén, a balesetben 14 ember életét vesztette, köztük egy hatéves kisgyerek – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. A baleset Rivnye megyében történt. A Telegramon több fényképet is közzétettek a szerencsétlenségről,...
2024. JÚLIUS 6.
[ 20:09 ]
Az újonnan megalakult munkáspárti brit kormány nem kívánja végrehajtani a Nagy-Britanniába illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programját - közölte szombaton Sir Keir Starmer brit miniszterelnök. Az előző, konzervatív párti kormány 2022 tavaszán...
2024. JÚLIUS 6.
[ 15:33 ]
A mérsékelt politikusként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter győzött az iráni elnökválasztáson – ismertette szombaton reggel Mohszen Eszlami, az iráni választási hatóság szóvivője az állami televízióban. A tájékoztatás szerint Peszeskján a pénteken tartott második fordulóban a voksok 53,7...
2024. JÚLIUS 6.
[ 9:42 ]
Beolvasás folyamatban