Világ
Folytatódtak a harcok Kurszk körzetében
Betűméret:             

Tovább folytatódtak a harcok az oroszországi Kurszki területen, miután az ukrán csapatok kedden meglepetésszerűen benyomultak a határ menti térségbe – közölték orosz katonai bloggerek szombaton.

Az ukrán erők kedden harckocsikkal és más páncélozott járművekkel törtek be az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok pedig már közelednek a térségben található kurszki atomerőműhöz a közlések szerint.

Válaszul az ukrán hadsereg napok óta tartó előrenyomulására Oroszország területén, Moszkva "terrorellenes műveleteket" jelentett be három határ menti régióban.

A műveletekkel a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki területen akarják biztosítani az állampolgárok biztonságát és "megakadályozni az ellenséges szabotázscsoportok által elkövetett terrortámadások veszélyét" - jelentette be az orosz terrorellenes bizottság. Az orosz törvények szerint a biztonsági erők és a hadsereg messzemenő jogkörrel rendelkezik az ilyen jellegű műveletek" során.

Korlátozzák a polgárok mozgásszabadságát, elkobozhatják a járművekeit, lehallgathatják a telefonbeszélgetésekeit, és megakadályozhatják bizonyos területek elérését. Ellenőrző pontokat is felállíthatnak, és a stratégiailag fontos létesítményeknél fokozhatják a biztonságot.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel újabb videót tett közzé, amely fokozott katonai jelenlétet mutat a térségben. A felvételen látható, amint harckocsik pozíciókat foglalnak el, hogy megsemmisítsék az ukrán csapatokat. A minisztérium szerint az orosz erők számos ukrán dróntámadást is visszavertek a térségben.

„Jelenleg a helyzet stabilizálódott” – írta Alekszandr Harcsenko, orosz katonai blogger a Rybar Telegram-csatornán közzétett helyzetjelentésében. Véleménye szerint az orosz egységek folytatják előrehaladásukat.

„Szudzsa áll, a parancsnokság mindent megtesz, hogy megtisztítsák a várost az ellenségtől” – írta Harcsenko, utalva egy Kurszki területi helységre az ukrán határ közelében.

„Ha az ellenség nem összpontosít váratlanul jelentős erőket egy helyre, akkor azt mondhatjuk, hogy a válság tetőpontján már túljutottunk” – írta az orosz katonai blogger.

Az euronews.hu arról számolt be, hogy ukrán katonák a jelek szerint átvették az ellenőrzést a Gazprom orosz konszern egyik kulcsfontosságú létesítménye felett Szudzsa városában. Ezen az elosztóállomáson keresztül fut az utolsó olyan vezeték, amely még ellátja Európát orosz gázzal.

Pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója közölte, hogy az orosz területen végrehajtott ukrán hadművelettel kapcsolatban az amerikai kormányzat képviselői már tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról és arról, hogy mi zajlik pontosan.

Kirby azonban nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról számolt be, hogy mintegy háromezer embert kimenekítettek, 1500-at pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet, írja az MTI.

Veszélyben a kurszki atomerőmű

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az atomerőművet fenyegető potenciális veszélyekre figyelmeztetett. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója felszólította mindkét felet, hogy tartsák be a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályokat a konfliktusövezetekben.

Grossi Bécsben elmondta, hogy "jelentős katonai tevékenységekről" érkeztek jelentések a térségből. "Ebben az időben szeretnék minden felet arra kérni, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet egy esetlegesen súlyos sugárzási következményekkel járó nukleáris baleset elkerülése érdekében".

Bár egyelőre nem világos, hogy az ukrán előrenyomulás a kurszki atomerőmű ellen is irányul-e, az idegesség nő az erőmű térségében. Szerda óta az orosz nemzeti gárda fokozta az atomerőmű védelmét Kurcsatov városában, amely mintegy 60 kilométerre van a határtól. Az ukrán csapatok mindeddig nem jutottak harminc kilométernél beljebb orosz területen.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A német kormány ideiglenes határellenőrzést vezet be minden szárazföldi határán az illegális migráció kezelése és a lakosság védelme érdekében. Az intézkedés szeptember 16-tól lép életbe, és kezdetben hat hónapig tart majd. A német kormány hétfőn bejelentette, hogy szeptember 16-tól minden szárazföldi határán...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 22:16 ]
A rendőrök elől menekülő, migránsokkal teli furgon szenvedett balesetet hétfőn hajnalban a kelet-horvátországi Szlavónbród (Slavonski brod) közelében, Malino településen, 14-en megsérültek, köztük gyerekek - írta a Jutarnji List című horvát napilap. A rendőrség közleménye szerint a svájci rendszámú gépjármű...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 14:13 ]
A lengyel elhárítási és kibervédelmi szolgálatok az utóbbi napokban felszámoltak egy, az orosz és fehérorosz szolgálatok által irányított, Lengyelország destabilizálására törekvő szabotőrcsoportot – közölte hétfői sajtóértekezletén Krzysztof Gawkowski, a digitalizációért felelős lengyel miniszter. A Tomasz...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 13:12 ]
Beolvasás folyamatban