Világ
A Hezbollah rakétákat lőtt Izraelre, Irán támadással fenyegetőzik
Betűméret:             

A Hezbollah vasárnap éjjel rakétákat lőtt ki Izrael északi része felé, miközben a zsidó haderő továbbra is magas készültségben van a Hamász egyik vezetőjének múlt havi meggyilkolását követően várható esetleges iráni megtorlás miatt.

A Hezbollah dél-libanoni fegyveresei által Izraelre kilőtt rakéták a gázai háború kitörése óta szinte mindennapossá váltak, mivel egyre nagyobb a félelem egy iráni támadás lehetőségétől, amely szélesebb regionális konfliktusba torkollhat.

A Hezbollah legutóbbi sortüze a gázai palesztinok támogatására és a dél-libanoni izraeli csapások megtorlására jött válaszul − közölte a militáns csoport közleményében. A libanoni állami Nemzeti Hírügynökség jelentése szerint a dél-libanoni Márub városára mért izraeli csapás 12 embert, köztük hat gyermeket sebesített meg – írta meg a CNN hírét szemlézve az index.hu.

Mintegy 30 rakétát lőttek ki Libanonból − tájékoztatott az Izraeli Védelmi Erők (IDF), hozzátéve, hogy néhány rakéta nyílt területre zuhant, és nem okozott sérülést. Korábban vasárnap az IDF közölte, hogy nem változtak a lakosságnak szóló figyelmeztetések egy lehetséges iráni válaszcsapásról.

Mindkét fél a másik támadását várja

„Az IDF és a biztonsági szervek figyelemmel kísérik a közel-keleti fejleményeket, különös tekintettel Iránra és a Hezbollahra, és folyamatosan értékelik a helyzetet” − mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti és túsztárgyalások közvetítői a héten újabb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a harcoló feleket tárgyalóasztalhoz ültessék, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy a konfliktus regionális háborúvá válhat.

Vasárnap Barak Ravid, a CNN politikai és külpolitikai elemzője arról számolt be, hogy két forrás szerint az izraeli hírszerzés értékelése szerint az iráni erők támadást tervezhetnek „napokon belül, még az augusztus 15-i túszmegállapodásról szóló tárgyalások előtt”. A helyzet „még mindig képlékeny”, és a belső vita folytatódik Iránban. Az iráni döntés azonban változhat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A korábbi bejelentésnek megfelelően Németország hétfőtől elkezdte újra ellenőrizni a határait. A német hatóságok minden határátkelőn vizsgálják a belépő utazókat, kamionosokat – az ígéretek szerint viszont nem minden egyes belépőt, hanem „okos kontrollal” válogatva – ahogy Nancy Faeser belügyminiszter...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Merényletet kíséreltek meg Donald Trump ellen egy floridai golfpályán. Az amerikai FBI szerint egy második merényletet kíséreltek meg Donald Trump, a republikánus párt elnökjelöltje ellen. Trumpnak nem esett bántódása. Az állítólagos elkövetőt egy autós üldözés után elfogták. Az 58 éves Ryan Wesley Routh-ot...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:50 ]
A Trump-kampány vasárnap azt közölte, hogy a volt elnök „biztonságban van, [miután] a közelében lövések dördültek el” – számolt be a mi időnk szerint vasárnap este a CNN. Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője további részleteket nem közölt. A korábbi elnök a West Palm Beach-i Trump International Golf Clubban...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 21:06 ]
Beolvasás folyamatban