Világ
Az új bangladesi kormányfő kész megvédeni a rohingja menekülteket
Betűméret:             

A rohingja menekültek támogatására és a kulcsfontosságú textilipar védelmére tett ígéretet tíz nappal a hivatalba lépése után Muhammad Junusz, Banglades új ügyvezető kormányfője, aki vasárnap ismertette első fontosabb beszédében politikája két fő célját, írja az MTI.

A Nobel-békedíjas közgazdász, aki augusztus 8-én tért vissza a hazájába Európából, miután Vazed Hasina kormányfőt vérbe fojtott tüntetések után elűzték a hatalomból, bírálta a volt vezető “brutális diktatúráját” és “a függetlenség elérése óta civilek ellen elkövetett legsúlyosabb mészárlást”.
“Kormányunk folytatja a Bangladesbe menekült egymillió rohingja támogatását” – jelentette ki Junusz Dakkában, diplomaták és ENSZ-képviselők előtt.

A rohingják többsége 2017-ben menekült el a szomszédos Mianmarból a hadsereg túlkapásai elől, amelyek ügyében jelenleg az ENSZ folytat vizsgálatot népirtás miatt.
“A nemzetközi közösség folyamatos támogatására van szükségünk a rohingja menekültek javára végzett humanitárius műveletekhez és az országukba, Mianmarba biztonságban, méltóságban és jogaik maradéktalan szavatolásával történő esetleges visszatérésük érdekében” – tette hozzá Muhammad Junusz.

A demokratikus reformok végrehajtásának hatalmas kihívásával szembenéző új kormányfő második legfontosabb célja a textilipar megvédése. Az ágazat a 3500 üzemével 85 százalékát képviseli a bangladesi exportnak, amelynek értéke évente 55 milliárd dollár.
A tizenöt éven át hatalmon lévő kormányfő megbuktatásához vezető zavargások miatt több beszállító elhagyta a dél-ázsiai országot.

“Nem fogunk eltűrni semmilyen kísérletet, amelynek célja a ruházati nemzetközi ellátási lánc felforgatása, amelynek kulcsszereplői vagyunk” – jelentette ki Junusz. A volt kormányfő távozását több héten át követelő tüntetések során négyszázötvenen haltak meg, közöttük negyvenöt rendőr az AFP francia hírügynökség kórházi és rendőrségi statisztikákon alapuló összesítése szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A korábbi bejelentésnek megfelelően Németország hétfőtől elkezdte újra ellenőrizni a határait. A német hatóságok minden határátkelőn vizsgálják a belépő utazókat, kamionosokat – az ígéretek szerint viszont nem minden egyes belépőt, hanem „okos kontrollal” válogatva – ahogy Nancy Faeser belügyminiszter...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Merényletet kíséreltek meg Donald Trump ellen egy floridai golfpályán. Az amerikai FBI szerint egy második merényletet kíséreltek meg Donald Trump, a republikánus párt elnökjelöltje ellen. Trumpnak nem esett bántódása. Az állítólagos elkövetőt egy autós üldözés után elfogták. Az 58 éves Ryan Wesley Routh-ot...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:50 ]
A Trump-kampány vasárnap azt közölte, hogy a volt elnök „biztonságban van, [miután] a közelében lövések dördültek el” – számolt be a mi időnk szerint vasárnap este a CNN. Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője további részleteket nem közölt. A korábbi elnök a West Palm Beach-i Trump International Golf Clubban...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 21:06 ]
Beolvasás folyamatban