Világ
Letartóztatták Párizsban a Telegram orosz származású alapítóját és vezérigazgatóját
Betűméret:             

Egy párizsi repülőtéren szombaton letartóztatták Pavel Durovot, a Telegram orosz társalapítóját és vezérigazgatóját, miután leszállt az Azerbajdzsánból érkező magángépével a Le Bourget repülőtéren – írja a New York Post.

A portált idéző index.hu szerint a francia hatóságok korábban házkutatási parancsot adtak ki egy előzetes nyomozás részeként Durov és titkosított üzenetküldő alkalmazása ellen, amelynek világszerte mintegy 900 millió felhasználója van.

A bűnüldöző szervek úgy vélik, hogy a Telegram a moderáció hiánya és az általa kínált eszközök, például a kriptovaluták miatt bűnrészessé vált a globális kábítószer-kereskedelemben, pedofíliában és csalásokban.

A parancs csak akkor lépett volna érvénybe, ha Durov francia földre lépett volna, ami szombaton meg is történt. Egyelőre nem tudni, miért vállalta a kockázatot.

A 39 éves Pavel Durov a VKontakte nevű közösségi oldal létrehozásában is részt vett. A milliárdos francia és egyesült arab emírségekbeli állampolgársággal is bír, és Dubajban él, ahol a Telegram székhelye is található.

A 2013-ban alapított Telegram – emlékeztet a Reuters – főleg Oroszországban, Ukrajnában és a Szovjetunió más volt tagköztársaságaiban népszerű. Oroszországban 2018-ban betiltották, miután Pavel Durov nem volt hajlandó kiadni a felhasználók adatait az orosz kormánynak, a tiltást azonban 2021-ben visszavonták, mivel a Telegramot orosz politikusok is előszeretettel használják. Egyikük az a Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki szívesen fenyegetőzik nukleáris fegyverek bevetésével a Telegramon az orosz-ukrán háborúban, de kijevi vezető politikusok is szívesen üzennek rajta, olyannyira, hogy Telegramot megfigyelők gyakorlatilag virtuális hadszíntérnek tartják.

2014-ben, vagyis azután, hogy eladta az orosz Facebookként ismert platformját, a VKontaktét, Pavel Durov elhagyta Oroszországot. Dubajban él, kettős, emírségekbeli-francia állampolgár, a Telegram székhelye is az Egyesült Arab Emírségekben van. Vagyonát a Forbes 2024 augusztusában 15,5 milliárd dollárra becsülte, ezzel ő a 120. leggazdagabb ember a világon.

Elon Musk a hírre reagálva többek között annyit írt, hogy „POV: It´s 2030 in Europe and you´re being executed for liking a meme”, aminek jelentése nagyjából az, hogy Durov példája csak a kezdet, szerinte a szólás- és információs szabadságnak vége.

Az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök kritikával illette Pavel Durovot, a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz származású alapítóját. Medvegyev szerint Durov elhibázott döntést hozott, amikor elhagyta Oroszországot. A politikus felidézett egy korábbi beszélgetést Durovval, amelyben figyelmeztette őt: "ha nem akar együttműködni a bűnüldöző szervekkel, akkor bármelyik országban gondjai lesznek." Medvegyev úgy véli, Durov tévesen gondolta, hogy külföldön elkerülheti a biztonsági szolgálatokkal való együttműködést. "Rosszul kalkulált", fogalmazott Medvegyev, hozzátéve, hogy Durov "zseniális ´világember´ akar lenni, aki csodálatosan él haza nélkül". A volt elnök szerint azonban ez a stratégia nem működik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A korábbi bejelentésnek megfelelően Németország hétfőtől elkezdte újra ellenőrizni a határait. A német hatóságok minden határátkelőn vizsgálják a belépő utazókat, kamionosokat – az ígéretek szerint viszont nem minden egyes belépőt, hanem „okos kontrollal” válogatva – ahogy Nancy Faeser belügyminiszter...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Merényletet kíséreltek meg Donald Trump ellen egy floridai golfpályán. Az amerikai FBI szerint egy második merényletet kíséreltek meg Donald Trump, a republikánus párt elnökjelöltje ellen. Trumpnak nem esett bántódása. Az állítólagos elkövetőt egy autós üldözés után elfogták. Az 58 éves Ryan Wesley Routh-ot...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:50 ]
A Trump-kampány vasárnap azt közölte, hogy a volt elnök „biztonságban van, [miután] a közelében lövések dördültek el” – számolt be a mi időnk szerint vasárnap este a CNN. Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője további részleteket nem közölt. A korábbi elnök a West Palm Beach-i Trump International Golf Clubban...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 21:06 ]
Beolvasás folyamatban