Világ
A kínai elnök Spanyolország konstruktív közreműködését kérte az EU és Kína közötti kereskedelmi viták megoldásában
Betűméret:             

Hszi Csin-ping kínai elnök a héten Pekingbe látogató Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel találkozott, ahol Hszi arra kérte, hogy Spanyolország vállaljon konstruktív szerepet a Kína és az Európai Unió közötti feszült kereskedelmi kapcsolatok javításában – jelentette a kínai állami média.

Találkozójukon Hszi a Kína és Spanyolország közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről is beszélt olyan ágazatokban, mint a mesterséges intelligencia, a digitális gazdaság, az új energia és más csúcstechnológiai területek.

Hszi elmondása szerint Peking együtt szeretne működni Brüsszellel a Kína és az EU közötti kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében olyan módon, hogy mindkét fél megőrizhesse függetlenségét és autonómiáját, ugyanakkor közösen sikeresek lehessenek és a világ javát is szolgálják – olvasható egy kínai közleményben.

„Reméljük, hogy Spanyolország továbbra is konstruktív szerepet fog játszani ebben a tekintetben” – fogalmazott.

„Spanyolország konstruktívan kíván együttműködni annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatok szorosabbak, gazdagabbak és kiegyensúlyozottabbak legyenek” – válaszolt Sánchez a kínai elnökhöz intézett beszédében.

„Az Európai Unió és Kína széleskörű együttműködési lehetőségekkel rendelkezik, és Spanyolország támogatja mindkét felet a kiegyensúlyozott, kölcsönösen előnyös párbeszéd és együttműködés folytatásában, a többoldalú kereskedelmi rendszer védelmében és a kihívások kezelésében” – mondta a spanyol miniszterelnök Li Csiang kínai kormányfőnek a Hszivel való találkozója előtt.

Az Európai Bizottság júliusban jelentette be, hogy 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegészítő vámot vet ki a Kínából származó elektromos járművekre (EV), mert vizsgálataik szerint a kínai EV-k tisztességtelen kínai kormányzati támogatásban részesülnek, mely gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

A hivatalos bejelentésre azután került sor, hogy Peking júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált sertéshússal kapcsolatban válaszként az uniós döntésre. Augusztusban további vizsgálatot kezdett meg az uniós tejtermék-támogatásai ellen is.

Spanyolország 2023-ban 1,5 milliárd dollár értékben exportált sertéshústerméket, emellett tavaly mintegy 50 millió dollár értékű tejterméket adott el Kínának, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Minnesota után Oregonban is amerikai állampolgársággal nem rendelkezők kerültek be a választói névjegyzékbe. A közös pont a két államban az automatikus választói regisztráció. Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt. Oregon...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 11:18 ]
A Liga sürgősségi nemzetbiztonsági tanácskozást hívott össze hétfőre azt követően, hogy az ügyészség hat év börtönt kért a pártot vezető Matteo Salvinire a bírósági eljárásban, amelyet az Open Arms migránsokat szállító civilhajó 2019-ben történt feltartóztatása miatt indítottak ellene. A párt közleménye...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 10:32 ]
A korábbi bejelentésnek megfelelően Németország hétfőtől elkezdte újra ellenőrizni a határait. A német hatóságok minden határátkelőn vizsgálják a belépő utazókat, kamionosokat – az ígéretek szerint viszont nem minden egyes belépőt, hanem „okos kontrollal” válogatva – ahogy Nancy Faeser belügyminiszter...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Beolvasás folyamatban