Világ
Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség Matteo Salvinire
Betűméret:             

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte szombaton a palermói ügyészség Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre, korábbi belügyminiszterre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben – belügyminiszterként – nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén.

A hatéves szabadságvesztés javaslata az ügyészség részéről jóval elmarad a vádpontok alapján maximálisan kiszabható 15 évtől.

A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya 2019 augusztusában tizenkilenc napig várakoztatta az Open Arms hajóját. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást. 2020 nyarán a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek között túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben. Az Instagram-oldalán azt írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne.

Ítélethirdetés októberben várható az ügyben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ferenc pápa szűkszavúan annyit közölt a hétvégén, hogy nem megy Párizsba, pedig december 8-án ő celebrálta volna az első misét az újranyitott Notre Dame-ban. A felújított párizsi Notre-Dame-székesegyházban az első misét nem Ferenc pápa fogja celebrálni, ugyanis az egyházfő indoklás nélkül lemondta a december 8-i...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 7:57 ]
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerda hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből - Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon - közölte a Mávinform szerda reggel az...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 7:46 ]
Az Európai Bizottság dohányfüstmentességet vezetne be bizonyos kültéri tereken is azzal a céllal, hogy az emberek, elsősorban a gyermekek és fiatalok hatékonyabb védelmet élvezhessenek a passzív dohányzás és az aeroszolok hatásaival szemben. A kedden közzétett brüsszeli közlemény szerint az uniós bizottság az egészség...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 21:51 ]
Beolvasás folyamatban