Világ
Felrobbanó csipogók sebesítették meg a libanoni Hezbollah több száz tagját, halottak is vannak
Betűméret:             

Ezernél is többen megsebesültek kedden Libanonban, köztük a Hezbollah milícia sok tagja az egymás közötti kapcsolattartásra használt személyhívójuk szinte egyidejű felrobbanásától – közölte az Irán-barát síita szervezet névtelenséget kérő egyik tisztségviselője. A jelentések szerint személyhívókba rejtett bombák robbanhattak – ezeket a pagernek, vagy a magyar szlengben csipogónak nevezett kütyüket a világ nagy részén már rég felváltották a monbiltelefonok, de sok helyen (például kórházakban) a mai napig alkalmazzák őket.

Az illetékes szerint a csipogók felrobbanása az őket érő legsúlyosabb biztonsági incidens a már csaknem egy éve folyó Gázai övezeti háborúban, amelyben a Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izrael területét, ezzel támogatva a Hamász palesztin terrorszervezet harcát.

Az iráni Mehr hírügynökség szerint Modzstaba Amani, Irán libanoni nagykövete is a sebesültek között van. A Hezbollah tájékoztatása szerint három halálos áldozat is van. A Reuters egyik libanoni tudósítója több mentőautót is látott Bejrút déli negyedeiben, ahol az apró robbanások és sérülések miatt pánik tört ki a lakosok körében.

A helybeliek elmondása szerint a robbanások fél óra leforgása alatt történtek. A Hezbollah-tisztségviselő szerint Libanon déli részéről is jelentettek ilyen jellegű robbanásokat.

A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította az egészségügyi dolgozókat: azonnal menjenek be munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót. Három – szintén meg nem nevezett – biztonsági forrás arról számolt be, hogy a szóban forgó személyhívók a Hezbollah vadonatúj beszerzései, írja az MTI.

A Reuters helyszíni tudósítói szerint több térfigyelő kamerás felvételen is látszik, hogy ilyen csipogók robbannak fel, a detonációk sorozata nagyjából fél órán át tartott Bejrútban. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az esetet.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Letartóztattak Izraelben egy Irán által beszervezett, izraeli vezetők megölésén dolgozó, hetvenes éveiben járó helyi üzletembert - jelentették a kémelhárító szervek csütörtökön. Az izraeli zsidó üzletember különböző időszakokban Törökországban élt, ahol kapcsolatba került az iráni titkosszolgálattal. A Sin Bet...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:54 ]
Iráni hackerek Donald Trump kampányszervezetétől megszerzett dokumentumokat osztottak meg Joe Biden kampánycsapatával a nyári hónapokban - közölték az amerikai hatóságok. A Szövetségi Nyomozó Iroda és a Nemzeti Hírszerzés szerdai közleménye szerint "rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:09 ]
Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében. Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban - szombattól szerdáig - több...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:05 ]
Beolvasás folyamatban