Világ
Ferenc pápa mégsem celebrál misét a Notre Dame-ban
Betűméret:             

Ferenc pápa szűkszavúan annyit közölt a hétvégén, hogy nem megy Párizsba, pedig december 8-án ő celebrálta volna az első misét az újranyitott Notre Dame-ban.

A felújított párizsi Notre-Dame-székesegyházban az első misét nem Ferenc pápa fogja celebrálni, ugyanis az egyházfő indoklás nélkül lemondta a december 8-i ünnepi misére szóló meghívást, csupán annyit mondott a hétvégén, hogy „nem megyek Párizsba”.

A Bild írása szerint „szomorú ez a francia katolikusok számára, de mindenekelőtt Emmanuel Macron francia elnök számára, aki határozottan számított Ferenc pápa részvételére.”

Közvetlenül a távolmaradás után szárnyra kaptak a teóriák a lemondás lehetséges okairól.

Az egyik nyilvánvaló ok a pápa rossz egészségi állapota lehet. Azonban ahogy Németországban – amelyet Ferenc pápa egész pontifikátusa alatt elkerült –, úgy Franciaországban is gondosan számon tartják, hogy a pápa hivatali ideje alatt csak kétszer lépett rövid időre francia földre – a strasbourgi Európai Parlamentben és Marseille-ben.

Viszont gyengélkedése ellenére most utazott Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba. Így tehát elég sok francia azt gyanítja, hogy az egyházfő valamiféle ellenszenvet táplál Franciaországgal szemben, amelynek keresztény gyökerei az ötödik századig nyúlnak vissza. Franciaország „hidegen hagyja” – kommentálta a Le Figaro című újság.

Valószínűbb azonban több más ok keveréke. A francia katolikus egyház a hagyományok és a reformok küzdelmében hasonlóan megosztott, mint a német, véli az index.hu. A visszaélési botrányok sorozata után nemrég újabb vádak merültek fel a nőkkel, köztük kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakról Pierre abbé, a „szegények papja” ellen, aki hosszú évek óta népszerű volt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Iráni hackerek Donald Trump kampányszervezetétől megszerzett dokumentumokat osztottak meg Joe Biden kampánycsapatával a nyári hónapokban - közölték az amerikai hatóságok. A Szövetségi Nyomozó Iroda és a Nemzeti Hírszerzés szerdai közleménye szerint "rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:09 ]
Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében. Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban - szombattól szerdáig - több...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:05 ]
Meghaladta a 610 ezret az ukrajnai háborúban eddig elesett és megsebesült orosz katonák száma - jelentette ki szerdán Nicholas Aucott, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) brit delegációjának katonai tanácsadója. Aucott, akinek nyilatkozatát a londoni külügyminisztérium ismertette, a szervezet szerdai...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 21:33 ]
Beolvasás folyamatban