Világ
Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma
Betűméret:             

Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében.

Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban - szombattól szerdáig - több mint 19 ezer embert telepítettek ki országszerte.

Egy részük még a következő napokban sem térhet vissza otthonába, mert az árvíz által elöntött épületeket előbb a statikusoknak kell megvizsgálniuk, hogy lakhatók-e, érdemes-e újjáépíteni őket, vagy annyira megsérültek, hogy le kell őket bontani.

Az árvíz által egyik leginkább sújtott város, az észak-morvaországi Opava polgármestere szerint az ár a mintegy 60 ezer lakosú településen tíz négyzetkilométernyi területen pusztított és okozott nagy károkat. Ezen a területen több mint 6500 épület áll.

Csehország 15 ezer nedvességelszívó gépet kért Brüsszeltől, mert ezekből nagy a hiány. A cseh tűzoltóság és a mentőszolgálatok eddig nyolcezer páramentesítő készüléket bocsátottak a lakosság rendelkezésére saját felszereléseikből.

Továbbra is gondok vannak az áramszolgáltatással. Csütörtökön reggel még mintegy 35 ezer háztartás volt áram nélkül, elsősorban a Morva-sziléziai régióban.

A vasúti közlekedés több mint 20 helyi vonalon szünetel, s a közlekedés teljes újraindítását a jövő hét elejére ígérte a cseh vasúttársaság, írja az MTI.

A megáradt folyók vízszintje országszerte csökken, már csak egy helyen van legmagasabb szintű árvízveszély.

Petr Pavel cseh államfő szerdán előzetes bejelentés nélkül meglátogatta a Morva-sziléziai régiót, s felkereste a leginkább árvíz sújtotta helyeket.

„A károk hatalmasak, az újjáépítés több helyen nem hónapokig, hanem évekig fog tartani” – mondta késő éjjel az elnök.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Letartóztattak Izraelben egy Irán által beszervezett, izraeli vezetők megölésén dolgozó, hetvenes éveiben járó helyi üzletembert - jelentették a kémelhárító szervek csütörtökön. Az izraeli zsidó üzletember különböző időszakokban Törökországban élt, ahol kapcsolatba került az iráni titkosszolgálattal. A Sin Bet...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:54 ]
Iráni hackerek Donald Trump kampányszervezetétől megszerzett dokumentumokat osztottak meg Joe Biden kampánycsapatával a nyári hónapokban - közölték az amerikai hatóságok. A Szövetségi Nyomozó Iroda és a Nemzeti Hírszerzés szerdai közleménye szerint "rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:09 ]
Meghaladta a 610 ezret az ukrajnai háborúban eddig elesett és megsebesült orosz katonák száma - jelentette ki szerdán Nicholas Aucott, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) brit delegációjának katonai tanácsadója. Aucott, akinek nyilatkozatát a londoni külügyminisztérium ismertette, a szervezet szerdai...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 21:33 ]
Beolvasás folyamatban