Világ
Árvíz Olaszországban: Országutakat, hidakat zártak le, helyenként a lakosságot is kitelepítik
Betűméret:             

Olaszországban Emilia-Romagna és Marche tartományban a legmagasabb, vörös színű árvízvédelmi készültség lépett életbe, országutakat és hidakat zártak le, valamint több vasúti járatot felfüggesztettek, miközben megkezdődött a lakosság biztonságba helyezése csütörtök hajnaltól.

Emilia-Romagnában néhány óra alatt több mint ezer embert szállítottak el otthonából: több mint nyolcszázat Ravenna város térségében, további kétszázat Bologna körzetében. Többen már a csütörtökre virradó éjszakát is ideiglenes szálláshelyeken töltötték, amelyeket a katasztrófavédelem jelölt ki számukra. Hajnalban elkezdődött az elszigetelt települések evakuálása, valamint a töltések melletti lakóépületekből is kiköltöztették az embereket. Ahol szükség van rá, helikopterrel szállítják el a helyieket.

A tanítás szünetel, öt vasúti vonalon függesztették fel a forgalmat, a nagysebességű vonatok is kerülőúton kötik össze az ország északi és déli részét.

Ravennában az egyébként patakként ismert Senio duzzadt meg és lépte át a rakpartokat, jelenleg a város központja felé áramlik.

Folyamatos figyelem alatt áll a Lamone folyó is, valamint Forlí város térségében a Montone, amely már több ponton kilépett a medréből. Michele de Pascale, Ravenna polgármestere, elmondta, hogy készültek a térségben az utóbbi időben évente ismétlődő árvízre, de most is hirtelen és nagy erővel érkezett. A problémát először a patakok és folyók jelentik, utána pedig a csatornarendszer “felrobbanása” - mondta. A ravennai polgármester elrendelte, hogy a Lamone és Montone folyók mentén élők az épületek magasabb emeleteire húzódjanak, vagy a befogadásra kijelölt szálláshelyekre költözzenek át.

Csütörtöktől zárva tartanak a piacok, temetők, sportlétesítmények, múzeumok, könyvtárak, nappali idősellátó és más szociális központok, lezárták a parkokat, és szünetelnek a kulturális események is.

Ne közelítsetek az árvízterülethez, kerüljétek a folyókat, patakokat, ne menjetek pince- vagy raktárhelységekbe - szólította fel a lakosokat Michele de Pascale. Azt kérte, csak az használja járművét, akinek erre feltétlen szüksége van.

A térséget utoljára tavaly májusban sújtotta árvíz, amikor 45 ezer lakosnak kellett elhagynia otthonát.

Marche tartományban Ancona és Ascoli Piceno térségében öntötte el víz az utcákat és földeket, Bolognánál egymást követik a földcsuszamlások.

A korábban Közép-Európát sújtó heves viharok kedden érték el Olaszországot.

A közép-olaszországi tartományokban napok óta heves esőzések követik egymást: víz alá került a vásártér Riminiben, a fővárost, Rómát trópusi záporok árasztották el, a rossz idő elérte a délebbre fekvő Puglia régiót is, ahol egy tűzoltót sodort el járművével az ár. Molise tartományban, Campobassóban egy lakatlan épület dőlt össze az esőzésekben, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Iráni hackerek Donald Trump kampányszervezetétől megszerzett dokumentumokat osztottak meg Joe Biden kampánycsapatával a nyári hónapokban - közölték az amerikai hatóságok. A Szövetségi Nyomozó Iroda és a Nemzeti Hírszerzés szerdai közleménye szerint "rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:09 ]
Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében. Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban - szombattól szerdáig - több...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:05 ]
Meghaladta a 610 ezret az ukrajnai háborúban eddig elesett és megsebesült orosz katonák száma - jelentette ki szerdán Nicholas Aucott, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) brit delegációjának katonai tanácsadója. Aucott, akinek nyilatkozatát a londoni külügyminisztérium ismertette, a szervezet szerdai...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 21:33 ]
Beolvasás folyamatban