Világ
Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök
Betűméret:             

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.

Mahmúd Abbász abból az alkalomból érkezett Madridba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első nagykövete átadta megbízólevelét VI. Fülöp spanyol királynak.

"Önök látják, hogy ez egy igazságos ügy" - fogalmazott a palesztin elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet megbeszélésük után Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel közösen tartottak.

Abbász köszönetet mondott Spanyolországnak erőfeszítéseiért, amelyet a palesztin állam elismerése és a kétállami megoldás érdekében tett az Európai Unióban, valamint más nemzetközi fórumokon. "Mindez azt tükrözi, hogy Spanyolország, népe és kormánya elkötelezett a nemzetközi törvényesség mellett ezen a területen" - mondta.

Kiemelte a dél-európai ország eddigi közvetítő szerepét a béke elérésében, felidézve az 1991-ben, Madridban rendezett közel-keleti békekonferenciát, amelynek megismétlését időszerűnek tartja.

"Célunk az, hogy megállítsuk ezt, a népünk elleni támadást" - jelentette ki Abbász, aki követelte az izraeli csapatok kivonását Gázából és a megszállt területekről.

A spanyol miniszterelnök mérföldkőnek nevezte a palesztin elnök spanyolországi látogatását, amelynek alkalmából szót emelt a háború azonnali befejezése mellett.

"Nem élhetünk együtt a halállal és a pusztítással, és nem kell normalizálnunk az erőszakot"

- fogalmazott, figyelmeztetve a feszültség eszkalálódásának kockázatára a libanoni robbantásokat követően, amelyekért a Hezbollah, síita milícia Izraelt tartja felelősnek.

Pedro Sánchez sürgette a tűzszünet mielőbbi bevezetését, amely véget vet az erőszaknak, a humanitárius segítség biztosítását a civil lakosságnak és a túszok szabadon engedését. "Nem nézhetjük tétlenül ártatlan emberek szenvedését" - jelentette ki.

A kormányfő hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetséges megoldása a konfliktusnak, ennek elérése pedig fontos témája lesz a spanyol és a palesztin kormány madridi csúcstalálkozójának, amelyet még ebben az évben megrendeznek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Iráni hackerek Donald Trump kampányszervezetétől megszerzett dokumentumokat osztottak meg Joe Biden kampánycsapatával a nyári hónapokban - közölték az amerikai hatóságok. A Szövetségi Nyomozó Iroda és a Nemzeti Hírszerzés szerdai közleménye szerint "rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:09 ]
Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében. Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban - szombattól szerdáig - több...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 10:05 ]
Meghaladta a 610 ezret az ukrajnai háborúban eddig elesett és megsebesült orosz katonák száma - jelentette ki szerdán Nicholas Aucott, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) brit delegációjának katonai tanácsadója. Aucott, akinek nyilatkozatát a londoni külügyminisztérium ismertette, a szervezet szerdai...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 21:33 ]
Beolvasás folyamatban