Világ
Megszületett a megállapodás az új francia kormány tagjairól
Betűméret:             

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát.

A köztársasági elnök által szeptember 5-én kormányfőnek kinevezett jobboldali volt európai biztos csütörtök este ötven percet tárgyalt az Elysée-palotában Emmanuel Macronnal, és megtette javaslatát az új kormányra.

"A miniszterelnök bemutatta kormányának felépítését és összetételét, amely tiszteletben tartja a (politikai) egyensúlyt. A kormányt vasárnapig bemutatjuk, a szokásos etikai ellenőrzéseket követően" - tudatta közleményben a miniszterelnöki hivatal, "konstruktívnak" minősítve az elnökkel folytatott eszmecserét.

A kormány tagjait az államfő nevezi ki a miniszterelnök javaslata alapján, s bár Emmanuel Macron előzetesen jelezte, hogy nem kíván beavatkozni a kormány összetételébe, már kedden és szerdán is egyeztett Michel Barnier-val.

Csütörtök délután a miniszterelnök egyeztett a centrista és jobbközép politikai erőkkel is, amelyek várhatóan részt vesznek a leendő kormányában. Neveket azonban nem árult el.

A jobboldali Köztársaságiak (LR) nemzetgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, Laurent Wauquiez elsőként jelentette be, hogy elutasította a pénzügyi tárcát. A párt szenátusi frakcióját vezető Bruno Retailleau, a párt és a volt kormánytöbbség forrásai szerint viszont a belügyminiszteri poszt várományosa. Az eddig az európai ügyekért felelős minisztert, az Emmanuel Macron pártjához tartozó Jean-Noël Barrot-t javasolja külügyminiszternek Michel Barnier, míg az eddigi védelmi miniszter, Sébastien Lecornu és Rachida Dati kulturális miniszter a helyén maradhat.

Michel Barnier elmondta, hogy egy 38 tagú kormányt képzel el, 16 miniszterrel, közülük heten az elnöki párt, az Együtt a Köztársaságért tagjai, hárman jobboldaliak (Köztársaságiak), ketten centristák (MoDem), hárman pedig jobbközép pártokhoz (Horizons, UDI, DVD) tartoznak, egy személy pedig független baloldali képviselő - jelentette be Gabriel Attal előző miniszterelnök, aki az új nemzetgyűlésben az elnöki párt frakcióját vezeti.

Az új kormányfő több ismert baloldali politikusnak is felajánlott miniszteri tisztséget, de valamennyien elutasították a felkérést.

Michel Barnier csütörtökön tisztázta azokat a kérdéseket is, amelyek feszültséget okoztak partnereivel. A kormányfő a források szerint kijelentette, hogy nem fogja emelni a középosztályt érintő adókat.

Ez az adózással kapcsolatos kötelezettségvállalás "létfontosságú számunkra" - mondta Gabriel Attal. Az elnöki tábor képviselői azzal fenyegetőztek, hogy nem vesznek részt egy adóemelést tervező kormányban.

A hivatala által kiadott sajtóközlemény szerint Michel Barnier kijelentette, hogy "javítani kívánja a franciák életszínvonalát és a közszolgáltatások, különösen az iskolák és az egészségügy működését, garantálni a biztonságot, ellenőrizni a bevándorlást és előmozdítani az integrációt". Emellett "ösztönözni kívánja a vállalkozásokat és a mezőgazdasági termelőket, és növelni akarja Franciaország gazdasági vonzerejét, valamint kézben tartani az államháztartást és csökkenteni az ökológiai adósságot". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Minél több fegyvert ad Ukrajnának a NATO, annál valószínűbbé válik a béke - jelentette ki csütörtöki búcsúbeszédében Jens Stoltenberg leköszönő főtitkár, aki egyúttal kiállt Kijev NATO-tagsága mellett. Az ukrajnai háborút a leggyorsabban úgy lehet lezárni, ha az ukránokat legyőzik, ez azonban nem békét, hanem...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 21:32 ]
Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön. Mahmúd Abbász abból az alkalomból érkezett Madridba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 17:37 ]
Németország Dániával együtt 22 darab újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának egyebek mellett az újabb katonai segélycsomagban - hozta nyilvánosságra a német szövetségi kormány a honlapján közzétett sajtóközleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett. A csomag a harckocsik mellett...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 17:34 ]
Beolvasás folyamatban