Világ
Kölcsönös rakétatámadásokat intézett egymás ellen az izraeli hadsereg és a Hezbollah Libanon határán
Betűméret:             

Különösen heves rakétatámadások zajlottak le Izrael és Libanon határán az utóbbi napon – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

A hadsereg csütörtök este a palesztinokat támogató, libanoni síita Hezbollah milíciájának több mint száz, tüzelésre kész rakétakilövőjét vette célba légicsapásokkal.

Korábban a Libanon felől kilőtt rakéták súlyos károkat okoztak a határ mentén több izraeli településen. A térségben fekvő Metula polgármestere David Azulaj hatalmas károkról számolt be a városban, melynek lakóit már korábban kitelepítették. A házak egy részét porig rombolták, másoknak a teteje beszakadt, több épület pedig kigyulladt. „Ilyet nem láttam a háború kezdete óta” - írta közleményében az izraeli polgármester.

Az izraeli légierő több hullámban több tucat csapást mért Dél-Libanonban a Hezbollah erőire. Libanoni biztonsági források szerint a legintenzívebb bombázások zajlottak a térségben a gázai fegyveres konfliktus tavaly októberi kitörése óta, mióta a Hezbollah is támadásokat hajt végre a Gázai övezetből Izraelt megtámadó Hamász palesztin szélsőséges szervezet megsegítésére Izrael északi határ menti területei ellen.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a vadászrepülőgépek a Hezbollah több mint száz olyan rakétavetőjére csaptak le Libanon déli részén, amelyek készen álltak az azonnali bevetésre. A kilövők összesen mintegy ezer rakéta indítására voltak képesek. Emellett az Irán által támogatott Hezbollahhoz tartozó épületeket és egy fegyverraktárt is lőttek.

„Az IDF továbbra is rombolja és felszámolja a Hezbollah terrorszervezet terrorképességét és katonai infrastruktúráját” – közölte a hadsereg. A több hullámban végrehajtott légicsapások miatt a polgári védelem felszólította az észak-izraeli települések civil lakóit, hogy tartózkodjanak óvóhelyeik közelében, de a szigorítást péntek reggel feloldották.

A Hezbollah rakéta- és dróntámadásaiban csütörtökön elesett két, a határsávban állomásozó izraeli katona, további kilenc megsebesült - jelentették az izraeli hatóságok.

Joáv Galant védelmi miniszter a hadsereg parancsnokaival és más védelmi tisztviselőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy a hadsereg folytatni fogja a csapásokat Libanonban annak érdekében, hogy teljesítse az újonnan hivatalossá vált háborús célt, a libanoni lövedékek miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült észak-izraeliek hazatérését.

Az izraeli hadsereget fokozott készültségbe helyezték az elmúlt napok libanoni eseményei nyomán, és további feszült napokra számítanak. Izrael nem vállalta magára a Libanonban kommunikációs eszközökkel elkövetett támadásokat, amelyekben több tucat, túlnyomó többségükben a Hezbollahhoz tartozó fegyveres halt meg, és több ezren megsebesültek.

Az elmúlt napokban az izraeli hadseregben helyzetértékeléseket tartottak, és terveket terjesztettek a politikai szint elé. Csütörtök este Herci Halevi vezérkari főnök jóváhagyta az új haditerveket. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Minél több fegyvert ad Ukrajnának a NATO, annál valószínűbbé válik a béke - jelentette ki csütörtöki búcsúbeszédében Jens Stoltenberg leköszönő főtitkár, aki egyúttal kiállt Kijev NATO-tagsága mellett. Az ukrajnai háborút a leggyorsabban úgy lehet lezárni, ha az ukránokat legyőzik, ez azonban nem békét, hanem...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 21:32 ]
Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön. Mahmúd Abbász abból az alkalomból érkezett Madridba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 17:37 ]
Németország Dániával együtt 22 darab újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának egyebek mellett az újabb katonai segélycsomagban - hozta nyilvánosságra a német szövetségi kormány a honlapján közzétett sajtóközleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett. A csomag a harckocsik mellett...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 17:34 ]
Beolvasás folyamatban