Világ
Gideon Szaár pártjával csatlakozott az izraeli kormánykoalícióhoz
Betűméret:             

Gideon Szaár Állami Jobboldal nevű pártjával csatlakozott az izraeli kormánykoalícióhoz - jelentette be az összes izraeli tévécsatornán sugárzott közös nyilatkozatban Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Gideon Szaár vasárnap este.

Gideon Szaár a korábban közölt tervek szerint Joáv Galant védelmi minisztert követte volna annak esetleges menesztése után a kabinetben, de vasárnap a miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy tárca nélküli miniszterként csatlakozik a kormányhoz, tagja lesz a biztonságpolitikai kabinetnek, és részese lesz Netanjahu szűk körű biztonsági konzultációs fórumának is. Szaár egy hete jelentette be, hogy nem fogadja el a korábban neki ígért biztonsági tárcát.

A háború tavaly októberi kitörése óta Szaár másodszor vállal kormányzati felelősséget. Tavaly ősszel a vele pártszövetségben álló Beni Ganz pártjával együtt lépett be az egységkormányba. Később ezt a szövetséget felbontotta, és önállósítva pártját kilépett a kormányból, majd ebben Ganz is követte. Távozásakor élesen bírálta a kormányfő politikai és háborús lépéseit.

Az nem várható, hogy Szaár pártjának további tagjai is részt vesznek miniszterként a kormányzati munkában, de pártjának négy mandátuma erősíti Benjámin Netanjahu koalícióját. Csatlakozását a háborús vészhelyzettel, hazafias indítékkal, valamint biztonsági követelményekkel magyarázta közös nyilatkozatukban vasárnap.

Szaár pártja az elmúlt hónapok közvéleménykutatási eredményei szerint nem lépné át a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, ha parlamenti választásokat tartanának, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden üdvözölte a Hamász egyik kulcsfontosságú vezetőjének likvidálását, és reményét fejezte ki, hogy ez elősegítheti a gázai konfliktus lezárását. Biden elnök csütörtökön kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Jahja esz-Szinvár halála megkönnyebbülést jelent az izraeliek...
2024. OKTÓBER 17.
[ 21:49 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli...
2024. OKTÓBER 17.
[ 20:48 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) katonái valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet augusztusban kinevezett új politikai vezetőjét – jelentette a helyi média katonai források alapján csütörtökön. A biztonsági szervek nagyon valószínűnek tartják, hogy az IDF katonái által a Gázai övezetben...
2024. OKTÓBER 17.
[ 18:24 ]
Beolvasás folyamatban