Világ
Szerdán éri el Floridát a legveszélyesebb kategóriába lépett Miltorn hurrikán
Betűméret:             

Floridában több mint egymillió embert evakuálnak, a hétfőn ötös kategóriájú viharrá erősödött hurrikán Tampánál érheti el a szárazföldet.

Ötös, vagyis a legveszélyesebb kategóriába lépett a Milton hurrikán, ami az alig két hete pusztító Helene hurrikán után a következő természeti katasztrófa, amely lecsap az Egyesült Államokban a floridai partoknál. Sokan még fel sem ocsúdtak az előző természeti katasztrófa okozta sokkból, máris újra kénytelenek elhagyni az otthonaikat.

Rohamosan erősödik a Milton hurrikán, az Amerikai Nemzeti Hurrikánközpont közlése szerint már elérte az 5-ös, legveszélyesebb kategóriát. A veszélyes természeti jelenség szerdán érhet partot a Tampa-öböl térségében, amelyet több mint egy évszázada nem ért ilyen csapás. Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta a Floridára vonatkozó vészhelyzet kihirdetését, Kathy Castor képviselő pedig a történelem legnagyobb szövetségi mozgósítását, mintegy 7 ezer szövetségi alkalmazott segítségét ajánlotta fel.

Az AP News szerint a tudósok arra számítanak, hogy a vihar kissé gyengülni fog a partra szállás előtt, de hurrikánerejű marad, amíg Florida középső részétől eléri az Atlanti-óceánt.

A helyiek abban bíznak, hogy a Milton veszít erejéből és megkíméli az államot, hiszen még tart a korábbi, Helene hurrikán okozta károk eltakarítása. Ron DeSantis floridai kormányzó szerint ennek mindenképpen meg kell történnie, mielőtt lecsap az újabb természeti katasztrófa.

Mivel sokan még ki sem heverték a Helene hurrikán okozta pusztítást, ezért vannak, akik nem akarják újra elhagyni az otthonaikat, nekik Kamala Harris, az amerikai alelnök azt üzente: „Kérem, hallgassanak a helyi tisztviselőkre, mert tudom, hogy sokan túlélték már ezeket a hurrikánokat, de ez most nagyon-nagyon komoly lesz” – figyelmeztetett.

Egy évszázada nem láttak olyat, ami most jöhet

Jane Castor, Tampa – Florida harmadik legnagyobb városa mintegy 3,3 millió lakossal – polgármestere egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a természet ellen hiába harcolnának, úgyis 100 százalékban az nyer. Ehhez igazodva Hillsborough megyében elrendelték a Tampa-öböl melletti területek evakuálását, ami máris súlyos fennakadásokat okozott az autópályákon, írja az index.hu.

A hurrikán maximális fenntartható szélsebessége 250 kilométer per óra, ami azt jelenti, hogy pusztító erejű vihar közeleg.

Az 5-ös kategóriájú hurrikánok a legerősebb trópusi ciklonok, épületeket döntenek romba és fákat csavarhatnak ki gyökerestül amellett, hogy súlyos, kiterjedt áradásokat is okoznak.

Az előrejelzések mintegy 2,4-3,6 méter magas árhullámszintre figyelmeztetnek a floridai partoknál, amely csaknem a kétszerese a két héttel ezelőtti, Helene hurrikán idején elért szintnek. Florida szárazföldi részén és a Keys-szigeteken 13–25 centiméternyi esőt jósoltak, egyes helyeken akár 15 centiméternyi eső is várható.

Florida nyugati partvidékének nagy része már hurrikánriasztás alatt áll. A Nemzeti Hurrikánközpont közlése szerint az eddigi legnagyobb mért szél sebessége 165 kilométer per óra volt. A vihar középpontja hétfő késő estére Tampától 1015 kilométerre, délnyugatra helyezkedett el, és 15 kilométer per órás sebességgel haladt kelet felé.

A Milton hurrikánt a 2017-ben pusztító Irma hurrikánhoz hasonlítják, amikor mintegy 7 millió embert evakuáltak Floridában. A parti őrség és a katasztrófavédelem felkészült a lehetséges vészhelyzetre, a lakosokat is kérik, hogy készüljenek az esetleges evakuálásra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli...
2024. OKTÓBER 17.
[ 20:48 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) katonái valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet augusztusban kinevezett új politikai vezetőjét – jelentette a helyi média katonai források alapján csütörtökön. A biztonsági szervek nagyon valószínűnek tartják, hogy az IDF katonái által a Gázai övezetben...
2024. OKTÓBER 17.
[ 18:24 ]
Megkezdődött csütörtök délután az európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők értekezletének középpontjában az ukrajnai háború, a közel-keleti konfliktus, a migráció, az Európai Unió versenyképessége, valamint gazdasági helyzete áll. A kétnaposra tervezett, de várhatóan...
2024. OKTÓBER 17.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban