Világ
Folytatódott az orosz előrenyomulás: elfoglalták Osztrovszkojét

Hírösszefoglaló

Betűméret:             

Továbbra is tart az orosz csapatok nyomulása a Donbaszban, ahol az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint elfoglalták Osztrovszkojét, ukránul Osztrivszkét – írja a TASZSZ alapján a Portfolio.

A nyugat felé haladnak az orosz alakulatok Krasznogorovka várostól, ahol elfoglalták Osztrivszkét. A falu a Vovcsa folyón kialakított mesterséges tó két ága között fekszik, ezért innen déli és északi irányba is nehézkes lehet az átkelés, mivel nagyobb víztömeg és mocsaras vidék állja az orosz katonák útját.

A térségben Moszkva célja vélhetően az lehet, hogy a településtől északra fekvő Hirnyiket bekerítsék, majd a dél felől érkező alakulatokkal Kurahove városánál találkozzanak.

itt található az egyik legnagyobb ukrán hőerőmű, ennek elvesztése komoly stratégiai veszteséget jelentene Kijev számára.

Az oroszokat közben az idő is egyre jobban szorítja, mivel az ősz beköszöntével egyre jobban közeleg a nedves, esős időszak, amikor a terep járhatatlanná válik a sártól. A felázott talajon a nehéz járművek nem tudnak közlekedni normálisan, ezért nehezebb offenzívát is indítani.

Oroszország mintegy ötvenezer katonát telepített át a Kurszki területre?

Az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij sokkoló bejelentést tett. Szerinte Oroszország mintegy ötvenezer katonát telepített át a Kurszki területre.

A drámai eseményekről beszámoló jelentések szerint Oroszország mintegy ötvenezer katonát telepített át a Kurszki területre, jelentősen gyengítve ezzel a frontvonalon álló erőit Ukrajnában. Ezt a meglepő hírt Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka jelentette be egy dokumentumfilmben, írja az Origó.

Szirszkij kijelentése szerint az orosz parancsnokság más frontvonalakról vonta el ezeket az erőket, ahol az ellenség támadó hadműveleteket folytatott.

Tudjuk, hogy mintegy ötvenezer katonát vezényeltek át a kurszki irányba más területekről – nyilatkozta Szirszkij.

A főparancsnok hangsúlyozta, hogy ez a jelentős áthelyezés gyengítette az orosz erőket más területeken, beleértve a Zaporizzsjai és Herszoni területeket, valamint a Kramatorszki frontrészt.

Ez természetesen megkönnyítette számunkra a védelmi hadművelet folytatását – tette hozzá Szirszkij.

Rómába és a Vatikánba látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Csütörtök este Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel találkozott, péntek délelőtt pedig Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban. A héten az ukrán elnök európai körútra indult, hogy népszerűsítse, - ahogy fogalmazott - a győzelmi tervét. A 35 percen át tartó audiencia során Zelenszkij egy a bucsai mészárlásról szóló festményt adott át a katolikus egyház fejének.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Novemberben a jobboldal megszerezheti a teljes amerikai törvényhozás irányítását – írja a The New York Times. Ezzel revansot vehetne a Republikánus Párt a 2022. novemberi félidős választásokért, amelyen hajszál híján ugyan, de nem sikerült megszerezni a többséget az amerikai törvényhozás felsőházában. Ehhez azonban az...
2024. OKTÓBER 12.
[ 12:09 ]
Elnökké választása esetére halálbüntetést helyezett kilátásba Donald Trump republikánus elnökjelölt pénteken azon illegális bevándorlók esetében, akik amerikai állampolgárt gyilkolnak meg. A volt elnök a Colorado állambeli Aurora városban tartott választási gyűlésén mutatta be "Aurora Művelet" elnevezésű...
2024. OKTÓBER 12.
[ 9:50 ]
A katasztrófaelhárító dolgozók továbbra is keresik a lehetséges áldozatait a bosznia-hercegovinai áradásoknak. Jablanica volt a leginkább érintett, de a keresés kiterjed Konjic környékére is. A katasztrófavédelmi szervek átkutatják a Neretva mindkét partját. A mentőalakulatok nyolcadik napja tisztítják a terepet, és...
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban