Világ
Elveszíthetik a szenátus irányítását a demokraták
Betűméret:             

Novemberben a jobboldal megszerezheti a teljes amerikai törvényhozás irányítását – írja a The New York Times. Ezzel revansot vehetne a Republikánus Párt a 2022. novemberi félidős választásokért, amelyen hajszál híján ugyan, de nem sikerült megszerezni a többséget az amerikai törvényhozás felsőházában. Ehhez azonban az amerikai jobboldalnak győzelmet kell aratnia három államban.

Nagyon egyszerű a matek, ha a szenátus irányításáról van szó. Egyszerűen nem jön ki a demokraták számára” – ezzel a felütéssel közölt elemzést a The New York Times, amelyben a szenátusi választásokkal kapcsolatos republikánus és demokrata esélyekről írtak. November 5-én nemcsak az elnökválasztás kitűzött napja lesz az Egyesült Államokban, hanem szenátusi választást is tartanak valamennyi tagállamban, ahol a felsőházi küldöttek megbízatása hat évre szól, ezért új választásokat kell tartani minden második évben. Idén novemberben 34 tagállamban tartanak hasonló voksolást az elnökválasztással egy időben.

A 2022-es novemberi félidős választások óta – amelyen a republikánusok megszerezték a képviselőház irányítását – az amerikai felsőházban 51 szenátorral a többséget képviselik a demokraták, miközben a republikánusok alig lemaradva 49 szenátorral vesznek részt a törvényalkotásban.

A jelek szerint ez most változhat, ha az amerikai jobboldalnak sikerül győzelmet aratni a következő államokban: Montana, Nyugat-Virginia, Ohio.

Nyugat-Virginia azért fontos, mivel a helyi szenátor, Joe Manchin miután kilépett a Demokrata Pártból, bejelentette, hogy nem indul újra a választáson. Azonban a fenti államok közül elsősorban a montanai verseny alakulását emelik ki. Itt 17 százalékponttal vezet az elnökjelölti versenyben Donald Trump. A The New York Times/Siena College által készített legfrissebb közvélemény-kutatás republikánus előretörést jósol Montanában, ahol a republikánus Tim Sheehy üzletember és a Navy SEAL különleges erők veteránja vezet 52 százalékkal a demokrata Jon Tester előtt, akit a választók 44 százaléka támogat.

Montana nélkül a demokratáknak olyan republikánus fellegvárakat kellene átfordítani, mint amilyen Texas, Florida vagy Nebraska.

Texasban Ted Cruzt kellene megvernie a demokratáknak ahhoz, hogy megtarthassák a szenátust, ehhez azonban nagyon gyorsan százmillió dolláros nagyságrendben kellene átcsoportosítani kampányforrásokat a szenátusi választásra, amelyek hiánya más fontos térségekben – például a csatatérállamokban – komoly hátrányt is jelenthetne a novemberi választásokon. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elnökké választása esetére halálbüntetést helyezett kilátásba Donald Trump republikánus elnökjelölt pénteken azon illegális bevándorlók esetében, akik amerikai állampolgárt gyilkolnak meg. A volt elnök a Colorado állambeli Aurora városban tartott választási gyűlésén mutatta be "Aurora Művelet" elnevezésű...
2024. OKTÓBER 12.
[ 9:50 ]
Továbbra is tart az orosz csapatok nyomulása a Donbaszban, ahol az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint elfoglalták Osztrovszkojét, ukránul Osztrivszkét – írja a TASZSZ alapján a Portfolio. A nyugat felé haladnak az orosz alakulatok Krasznogorovka várostól, ahol elfoglalták Osztrivszkét. A falu a Vovcsa folyón...
2024. OKTÓBER 11.
[ 14:25 ]
A katasztrófaelhárító dolgozók továbbra is keresik a lehetséges áldozatait a bosznia-hercegovinai áradásoknak. Jablanica volt a leginkább érintett, de a keresés kiterjed Konjic környékére is. A katasztrófavédelmi szervek átkutatják a Neretva mindkét partját. A mentőalakulatok nyolcadik napja tisztítják a terepet, és...
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban