Világ
Az orosz fegyveres erők áttörték a kurszki ukrán vonalakat
Betűméret:             

Az orosz hadsereg áttörte az ukrán vonalakat az oroszországi Kurszkban, mindössze egy nappal azután, hogy egy amerikai tisztviselő azt mondta: Kijev hónapokig tarthatja a területet – számolt be a brit Telegraph.

Mindkét oldal forrásai megerősítették az orosz áttörést.

A DeepState nevű ukrán katonai blogger szerint fennállt a veszélye annak, hogy az orosz erők bekeríthetik az ukrán erőket, bár később azt mondták, hogy a kurszki frontvonalak „ellenőrzés alatt állnak”.

„Az ellenség áttörte az ukrán védelmi erők kurszki csapatainak balszárnyát. A hibák megismétlődése miatt egy újabb zűrzavar küszöbén állunk” – írta a blogger.

A Rybar, az orosz katonai Telegram-csatorna szerint az orosz erők több helyszínen is eredményeket produkáltak.

Az orosz Telegram-csatornákon közzétett videókon súlyosan sebesült ukrán katonák láthatók, akiknek az arcáról vér folyik le, székekhez vannak kötözve egy pincének tűnő helyen, majd a videón egy tucatnyi halott ukrán gyalogos holtteste látható.

Az orosz előrenyomulás a kurszki térségben súlyos csapást jelent Kijev számára, amely eddig stratégiai bravúrként értékelte az orosz inváziót.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a kurszki hadművelet lesz a „győzelmi terv” egyik kulcspontja, amelyet csütörtökön mutatott be Keir Starmer brit miniszterelnök és Mark Rutte új NATO-főtitkár előtt.

Az ukrán elnök azt állította, hogy a kurszki behatolás elvonja az orosz katonákat a donbászi frontvonaltól. Sok szakértő azonban kevésbé volt meggyőződve az akcióról, és azt állították, hogy a kurszki csel megbukott, mert a Kreml csak fokozta támadásait a donbászi fronton.

„Az orosz előrenyomulás valójában felgyorsult Kurszk után” – mondta John Foreman, egy korábbi brit katonai attasé a Telegraphnak.

Az ukrán tisztviselők azt remélték, hogy az oroszországi invázió lenyűgözi majd szövetségeseiket, akik beleegyeznek a fegyverszállítások növelésébe, és engedélyezik, hogy nyugati rakétákat lőjenek oroszországi célpontokra. Ez azonban nem történt meg.

A donbászi fronton az orosz erők felgyorsították előrenyomulásukat: a múlt héten elfoglalták Vuhledar ukrán erődvárost, ezen a héten pedig a stratégiailag kritikus Toretszk városát támadták, de úgy tűnik, hogy Oroszország kurszki sikerei meglepetésként érték Ukrajnát és az Egyesült Államokat. (MTI)

A lengyel hadsereg korábbi vezérkari főnöke jelezte, kész válaszuk van arra az esetre, ha Vlagyimir Putyin úgy dönt, Ukrajna után új célpontot keres és NATO-tagállamot támad. Mint mondta, az orosz agresszió utáni első percben megérkezne a válaszcsapás is. Szentpétervár szétlövését helyezte kilátásba.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elnökké választása esetére halálbüntetést helyezett kilátásba Donald Trump republikánus elnökjelölt pénteken azon illegális bevándorlók esetében, akik amerikai állampolgárt gyilkolnak meg. A volt elnök a Colorado állambeli Aurora városban tartott választási gyűlésén mutatta be "Aurora Művelet" elnevezésű...
2024. OKTÓBER 12.
[ 9:50 ]
Továbbra is tart az orosz csapatok nyomulása a Donbaszban, ahol az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint elfoglalták Osztrovszkojét, ukránul Osztrivszkét – írja a TASZSZ alapján a Portfolio. A nyugat felé haladnak az orosz alakulatok Krasznogorovka várostól, ahol elfoglalták Osztrivszkét. A falu a Vovcsa folyón...
2024. OKTÓBER 11.
[ 14:25 ]
A katasztrófaelhárító dolgozók továbbra is keresik a lehetséges áldozatait a bosznia-hercegovinai áradásoknak. Jablanica volt a leginkább érintett, de a keresés kiterjed Konjic környékére is. A katasztrófavédelmi szervek átkutatják a Neretva mindkét partját. A mentőalakulatok nyolcadik napja tisztítják a terepet, és...
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban